Tom Alandh på resande fot med väskorna fulla med böcker. Foto: Heleen Rebel

Ett nytt samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Åmålstravet avslutar sommarens Bokdagar i Dalsland. Söndagen 31 juli blir det Boktravarlunch, där Bokdagar i Dalslands Victor Estby samtalar med folkliga SVT-journalisten, dokumentärfilmaren och berättarfenomenet Tom Alandh i Travrestaurangen på Mörtebol.

Förra årets Bokdagaravslutning bestod av ett minnesvärt boksläpp på Kungsberget i Åmål, där Yukiko Duke samtalade med författaren och Åmålslitteraturstipendiaten Petronella Simonsbacka om dennas dagsfärska deckare ”Morden på Kungsberget”, som skrivits i Åmål och utspelade sig där i allmänhet och på Kungsberget i synnerhet. Evenemanget slutade i regnstorm och en digital sändning som avbröts och fick återupptas via mobiltelefon. Årets festivalfinal har alla förutsättningar att bli lika uppmärksammad och omtalad. Under en timme i Åmåls travrestaurang bjuds det på Tom Alandhs bästa bok- och författartips, när han avbryter sin Blekingesemester för ett exklusivt besök på Bokdagar i Dalsland och Åmålstravet. Han och Bokdagar i Dalslands Victor Estby kommer även att samtala om biografin ”Drömmar och verklighet: en biografi om Tom Alandh”, som släpptes under pandemin och förstås om sitt stora, passionerade travintresse.

– Trots att vi känner varandra och trots att vi har diskuterat samarbete sedan 2020 var det inte alldeles lätt att få Tom att resa till Dalsland mitt under sin Blekingesemester, säger Bokdagar i Dalslands Victor Estby. Med sin vanliga blygsamhet undrade han också vad han – som främst inte är författare – hade på en litteraturfestivalsscen att göra. Men han tyckte om vår idé att låta personer med stor berättarförmåga och som många har en stark relation till fungera som läsinspiratörer. Att vi sedan planerat hans framträdande till Mörtebol och Åmålstravet avgjorde saken, eftersom han har ett synnerligen passionerat travintresse.

Efter framträdandet signerar Tom Alandh biografin vid Åmåls bokhandels signeringsbord och Travrestaurangen serverar Boktravarlunchbuffé. Efter lunchen drar söndagens travtävlingar igång.

Tidigare tillkännagivna medverkande till årets utökade Bokdagar i Dalsland 27 juli-31 juli är: Sara LövestamDaniel Bergman, Anna Grinzweig JacobssonZanyar Adami, Agnes LidbeckMagnus VästerbroMats Jonsson, Daniel Sjölin, Yukiko Duke, Emilia Söelund, Lilian Perme och Paulina Helgeson.

Biljetter till söndagens Boktravarlunch med Tom Alandh och övriga Bokdagar i Dalsland-delar 27-31 juli kan man skaffa här.