En författare, prisad litteraturvetare, skrivfrämjare och kartläggare av den dalsländska litteraturen får Dalslands Sparbanks litteraturpris 2022. Priset, vars mottagare utses av Bokdagar i Dalslands jury, sponsras av Dalslands Sparbank och delas ut på sommarens Bokdagar i Dalsland-festival går i år till författaren, prisbelönta adjunkten i litteraturvetenskap, Litteraturkartans Dalslandsexpert tillika styrelseledamoten i Dalslands Skrivarförening Lilian Perme!

Författaren, litteraturvetaren, skriv- och litteraturfrämjaren Lilian Perme är årets mottagare av Dalslands Sparbanks Litteraturpris.
Foto: Tommy Löfgren

2022 års Dalslands Sparbanks Litteraturpristagare är utsedd. Det blir författaren och litteraturvetaren Lilian Perme, boende i Mellerud, tidigare ordförande i Dalslands Skrivarförening och numera styrelseledamot.

Juryns motivering: ”Årets mottagare av Dalslands Sparbanks Litteraturpris har bokstavligen satt Dalsland på litteraturkartan. Lilian Perme är litteraturvetare och pedagog med en rad läroböcker, skrivarhandledningar och antologier på meritlistan, några av dem utgivna av Dalslands Skrivarförening, där hon varit ordförande och idag är styrelseledamot, särskilt aktiv i Mellerudsgruppen. Hon har belönats med Svenska Akademiens svensklärarpris och arbetat som universitetsadjunkt i litteraturvetenskap vid Högskolan Väst. Hon skrev 2019 en kritikerrosad, omfattande biografi om den orättvist bortglömda författaren Hilma Angered-Strandberg, i början av 1900-talet en av Sveriges mest lästa författare. Lilian Permes senaste bedrift är Litteraturkartan över Dalsland. Den är en digital karta över dalsländska författare och dalsländska litterära texter, och en del av ett pågående projekt inom Litteraturbanken.”

Lilian Perme mottar priset på sommarens Bokdagar i Dalsland. Hon och Litteraturkartans redaktör Paulina Helgeson kommer dessutom under Bokdagarna att ha en separat gemensam programpunkt, där de presenterar Litterturkartan i allmänhet och Dalslandsdelen i synnerhet.

Priset består av diplom, blommor och 10 000 kronor.

Tidigare pristagare är bland andra: Sigrid CombüchenPia HagmarPeter BergtingChristine FalkenlandKristian PetriLars-Åke Augustsson och Marianne Tufvesson.

Årets jury har bestått av: Lena Grönlund, Jürgen Picha och Annelie Särud.