Yukiko Duke och Daniel Sjölin är båda tillbaka som samtalsledare på sommarens Bokdagar i Dalsland. De kommer att leda samtal i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan på fredagen och lördagen 29-30 juli. Daniel kommer även att framträda som författare med sin nya roman, ”Underskottet”, och Yukiko kommer också att leda samtal under programmet på Tollebols kvarn på torsdagen 28 juli. Presentatör på torsdagen är Emilia Söelund, uppväxt i Dalsland och sommardalslänning, kulturredaktör för Jönköpings-Posten och aktiv kring den småländska litteraturfestivalen SmåLit. Hon kommer även att presentera medverkande på fredagen och lördagen och dela det uppdraget med Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby.

Det blir ett rutinerat gäng som leder samtal och presenterar på årets Bokdagar i Dalsland. Yukiko Duke och Daniel Sjölin, som gjorde succé på förra sommarens festival med sina kunniga och energiska samtal återkommer. Duke – som förgyllt en lång rad Bokdagarevenemang senaste åren och blivit en av publikens stora favoriter – koncentrerar sig nu enbart på att leda samtal på Tollebols kvarn och i Gamla kyrkan i Åmål och Sjölin, som gästat en av Forum för poesi och prosas och Bokdagar i Dalslands författarkvällar i Åmål tidigare återvänder till Bokdagarna även som författare med alldeles nyutkomna romanen ”Underskottet”.

Så här skriver förlaget bland annat om den:

”I Daniel Sjölins återkomst till romankonsten råder ett överflöd på ord och känslor, men ett underskott på allt annat – blod, närhet, olja, integritet, vokaler, kropp, minne, ädla jordartsmetaller och mänskliga rättigheter. Det är med alla dess brister omöjligt att upprätthålla värdigheten, men kanske ännu inte för sent att sörja och älska.”

Boken är skriven helt utan bokstaven A och Sjölin har berättat offentligt – bland annat i en krönika i Expressen och i SVT:s program Cyklopernas land – att manuset till boken var ett av flera världen över som blev stulet av bedragare, vilket avslöjades av FBI.

Daniel Sjölin i aktion som samtalsledare i Gamla kyrkan i Åmål på Bokdagar i Dalsland 2021.
I sommar återkommer han både som samtalsledare och författare. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media
Yukiko Duke har närmast blivit en dalsländsk litterär institution, som medverkat vid en rad av Bokdagar i Dalslands evenemang. 2021 presenterade hon och ledde samtal både under programmet på torsdagen på Tollebols kvarn och på fredagen och lördagen i Gamla kyrkan i Åmål.
I sommar återkommer hon till Tollebols kvarn och Gamla kyrkan enbart som samtalsledare. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media

Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten och bördig från Dalsland, var inbokad som presentatör redan 2021, men var tvungen att ställa in sin medverkan eftersom hon skulle bli mamma.

– Jag ser mycket fram mot att samarbeta med Emilia och att Bokdagar i Dalsland får ta del av hennes litterära kunskaper, tyngd och skicklighet som presentatör, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. För ett par år sedan besökte jag SmåLit:s litteraturfestival, där hon är en av grundpelarna, inte minst presentatör och samtalsledare. Jag blev imponerad av hennes insatser och blev extra stolt som litterärt verksam i Dalsland att ett sådant ess är uppväxt här. Hon har också besökt Bokdagarna som publik tidigare. Så väldigt roligt att äntligen få henne med på Bokdagarnas scen och extra skoj att få dela presentatörsuppdraget under fredagen och lördagen med henne. Och en extra poäng att vi dalslänningar får möta och vara malliga över en till dalslänning som är en betydande kraft i det litterära Sverige.

Emilia Söelund är bördig från Dals Långed och tillbringar fortfarande somrarna i Dalsland. Till vardags är hon kulturredaktör för Jönköpings-Posten och aktiv kring den småländska litteraturfestivalen SmåLit. I sommar presenterar hon medverkande under torsdagens program på Tollebols kvarn och under fredagens och lördagens program i Gamla kyrkan i Åmål.

Tidigare tillkännagivna medverkande till årets utökade Bokdagar i Dalsland 27 juli-31 juli är: Sara Lövestam, Daniel Bergman, Anna Grinzweig JacobssonZanyar Adami, Agnes LidbeckMagnus Västerbro och Mats Jonsson.

Biljett till årets författarfrukost med Sara Lövestam kan du skaffa på Tickster.com, i Bengtsfors bokhandel och Åmåls bokhandel.

Inom kort presenterar vi ytterligare författare till sommarens Bokdagar.

Fullständigt program presenteras på Bokdagar i Dalslands hemsida bokdagaridalsland.se i maj, då det också kommer att gå att börja boka biljetter till evenemangsdelarna som inte äger rum i Åmål.