Mångsidiga författaren Zmicier Vishniou från Belarus gästar Bokdagar i Dalsland och Nordiska Litteraturhuset i Åmål i april genom regionala projektet AIR Litteratur Västra Götaland. Torsdagen 28 april kl 19 samtalar han med Sveriges främsta översättare av belarusisk litteratur, Dmitri Plax, i Nordiska Litteraturhuset.

Zmicier Vishniou på plats i stipendiatrummet i Nordiska Litteraturhuset. Han är Bokdagar i Dalslands första helt egna AIR Litteratur
Västra Götaland-stipendiat, genom nya projektprogrammet AIR Litteratur plats och kultur. Foto: Victor Estby/Bokdagar i Dalsland

Zmicier Vishniou är född 1973 i Ungern och är poet, performancekonstnär, litteraturkritiker och redaktör för Litteraturtidskriften Teksty. Sedan 2007 leder han tillsammans med Michas Bashura det belarusiska  bokförlaget Galiafy. Han är också en av grundarna av den avantgardistiska rörelsen Bum-Bam-Lit, har varit författarstipendiat i Berlin och deltog i augusti 2021 på den stora internationella poesifestivalen Days of Poetry and Wine i Slovenien. Han är en av sex författarstipendiater som besöker Västra Götaland i ett helt nytt stipendiatprogram med start kring årsskiftet 2021/2022.

Han skulle ha arbetat i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål redan i januari. Men på grund av plötsligt kraftigare reglering av vaccinpass för resande in i EU fick han vända i Vilnius och återvända till Minsk. Men från 1 april har Sverige slopat alla krav på vaccinpass och nu kunde han, med förnyat invitationsbrev från oss, ta sig hit till slut. Trots att hans familj är kvar i Belarus kan han ändå här i Åmål få lite ro att arbeta på nya manus. Han har även skrivit en essä om sitt första försök att ta sig till Åmål. Den ska publiceras i Tyskland.

Zmicier Vishniou har studerat filologi och journalistik i Belarus huvudstad Minsk, där han numera också bor. Han är en av de författare som format den belarusiska litteraturens unga författargeneration och har gett ut ett tiotal egna poesi- och prosaböcker, varav flera getts ut på tyska.

Zmicier Vishniou är Bokdagar i Dalslands första helt egna AIR Litteratur Västra Götaland-stipendiat, genom nya projektprogrammet AIR Litteratur plats och kultur. Efter att ha samarbetat med Åmåls kommun och Åmåls bibliotek kring ett tjugotal nordiska författarstipendiater i det regionala författarstipendiatprogrammet sedan 2016 har Bokdagar i Dalsland tillsammans med fem fria kulturaktörer till valts ut att pröva att vara värd för varsin författarstipendiat mellan november 2021 och januari 2022. Intresset för stipendiatprogrammet är stort – 160 ansökningar har kommit in till Förvaltningen för kulturutveckling. Bokdagar i Dalsland fick välja bland ett urval på fyra svenska och internationella författare och valde ut Vishnou.

– Det var inte svårt, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Dels är han en spännande litterär person, med en stor bredd och betydelse för sitt lands och sitt språks litterära utveckling. Dels känns det förstås viktigt om man kan att ge möjlighet för en författare som verkar i ett land med extremt svåra förutsättningar att arbeta att få verka, om blott för en begränsad tid. Vi hoppas också att han vill framträda inför publik under sin vistelse, så att han och vår dalsländska publik får möta varandra.

I Åmål arbetar Zmicier Vishniou mellan 5 och 30 april vidare på en experimentell bok, en fortsättning på antiromanen ”Om man tittar närmare – Är Mars blå”, vilken han arbetat på i två år. Men på grund av den politiska krisen i Belarus senaste året har han slutat skriva, eftersom han känner det som att han fångats i en osynlig fälla. Nu befinner han sig vid en skiljeväg: Hur ska han utveckla karaktärer och perspektiv vidare i sitt litterära projekt? Han skriver i stipendieansökan: ”För mig skulle den här residenstiden vara en mycket viktig möjlighet att för en kort tid bryta upp från den belarusiska verkligheten och ägna mig helt åt att fördjupa mig i mitt arbete.”

Torsdagen 28 april kl 19 samtalar han med Sveriges främsta översättare av belarusisk litteratur, Dmitri Plax, i Nordiska Litteraturhuset. De kommer att diskutera Vishnous författarskap, ge prov på delar av hans verk på belarusiska och svenska och prata om hans tid i Åmål och situationen för författare i Belarus. Med anledning av detta inviger Bokdagar i Dalsland en ny, provisorisk miniscen i Nordiska Litteraturhuset. Evenemanget är helt gratis, men antalet platser är ytterst begränsat, så kom i tid!