Vid ett tidigare öppet hus har besökaren Eva Storåkern hittat bokfynd i vårt Nordiska Litteraturhus. Vår volontär Agneta Gip bistår med swishbetalningsinformation. Foto Niklas Eriksson/Ingemar Media

En gång i månaden från och med Världspoesidagen 19 mars öppnar Bokdagar i Dalsland åter vårt Nordiska Litteraturhus på Kyrkogatan 14 i Åmål för allmänheten. Vi bjuder på upptäcktsfärder i vårt fem rum stora antikvariat och i form av guidade visningar i huset. Vi bjuder också på fika och på högläsning ur nordisk eller utomnordisk litteratur. Alla är välkomna!

I februari 2020 invigdes Nordiska Litteraturhusets skyltar, skapade av Not Quites feministsmed Jessica Fleetwood. En stor del av bottenvåningen var nu antikvariat och regelbundna öppet hus-evenmang med teman planerades. Sedan kom pandemin.

Under pandemin har Bokdagar i Dalsland fått ta till tillfälliga lösningar för att över huvud taget hålla sitt Nordiska Litteraturhus öppet för allmänheten, utöver verksamheten med antalet växande bokskåp. I Nordiska Litteraturhuset har bokpaket lämnats smittsäkert i dörren, antalet besökare åt gången har tvingats begränsas och enstaka hyfsat normala öppet hus-begivenheter har fått anpassas kring ständigt föränderliga pandemisituationer och -restriktioner. Men vi har arbetat med att ta emot ännu fler böcker från dalslänningarna och andra och systematisera och organisera beståndet bättre. Och nu kan vi äntligen öppna huset igen och med en ny öppet hus-organisationsgrupp som håller i trådarna: Volontärerna Ingrid Gregertsen, Agneta Gip och Rigmor Plikk.

På lördag 19 mars kl 11-14 inleder vi årets återkommande upptäcktsfärdsevenemang: En gång i månaden anordnas guidade turer i Nordiska Litteraturhuset och i Bokdagar i Dalslands verksamhet. Besökarna kan också göra upptäcktsfärder i husets alltjämt växande och utvecklade fem rum stora antikvariat. Litteraturhusfika kommer att arrangeras och besökarna kommer att kunna avnjuta av återkommande högläsningar av nordisk och utomnordisk litteratur till kaffet. Alla hälsas välkomna – stora som små läsare! Eller den som bara velat se vad som ryms i vårt Nordiska Litteraturhus!

Kommande upptäcktsfärdstillfällen i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus:

  • Lördag 23 april kl 11-14
  • Lördag 21 maj kl 11-14
  • Lördag 18 juni kl 11-14
  • Lördag 20 augusti kl 11-14
  • Lördag 24 september kl 18-21 (Åmåls Ljusfest)
  • Lördag 22 oktober kl 11-14
  • Söndag 27 november kl 11-14 (Skyltsöndagen och julmarknad i Åmål)