© 2020 Fotograf Anna-Lena Ahlström

Bokdagar i Dalslands författarfrukost är en institution och ett av de mest populära inslagen under sommarens Bokdagar i Dalsland-festival. Senaste årens gäster under författarfrukosten har varit Sven Olov Karlsson, Göran Everdahl och Morgan Larsson. 2021 var mångbegåvade, produktiva författarföreläsarfenomenet och språkpedagoggeniet Sara Lövestam inbokad, men var tvungen att lämna återbud på grund av sina cancerbehandlingar, som hon berättat om i uppmärksammade tidningstexter, och ersattes av Britt-Marie Mattsson. Men nu har vi lyckats boka Lövestam till 2022 års författarfrukost till raden av framgångsrika och underhållande författarfrukostgäster. Hon gjorde succé på Bokdagar i Dalsland-scenen i Säffles Medborgarhus 2019 och är aktuell med den tredje boken i romansviten om Monika: ”Nu levande”, som släpps i april. Hon har också lovat att ägna sig åt ”Handbok för språkpoliser”, som hon bland annat skulle ha framträtt med på förra årets författarfrukost.

Sara Lövestam är språkvetare och utbildad lärare, och har tidigare arbetat som sfi-lärare. Hon har skrivit krönikor för bland annat QX, Lärartidningen och Språktidningen, och tillsammans med Patrik Hadenius utgör hon TV-inslaget Språkakuten i Nyhetsmorgon i TV4. Hon är också ständig domare i radiotävlingen Lantzkampen i P1, och har gjort flera språkprogram för tv.

Våren 2009 vann hon tävlingen Bok-SM med sitt manus för debutromanen Udda. Sedan dess har hon utkommit med ytterligare sju romaner som alla har fått ett fantastiskt mottagande av läsare och recensenter. Med grammatikboken Grejen med verb nådde hon många nya språkintresserade läsare. Boken har följts av fler populära språkböcker. Sommaren 2015 utkom hennes första ungdomsbok Som eld på Lilla Piratförlaget och året därpå skrev hon sin första barnbok, Skarven.

Hennes ena aktuella bok är Handbok för språkpoliser. Så här skriver förlaget om den:

”Du har blivit antagen till språkpolishögskolan. Du har fått din rödpenna och ser fram emot att börja arrestera språkmissbrukare med de klassiska orden ”det heter faktiskt”. Men hur ligger det till med Luciasången, är det förlät eller förgät? Hur hårt ska man bestraffa en särskrivare, och vilket kommateringsreglemente är det som gäller? ’Handbok för språkpoliser’ är din vän i en värld där ligister svär på engelska och språket är i ständigt förfall.”

I sin recension skrev Nerikes Allehanda:

”Det är underhållande läsning, där Sara Lövestam tar upp historiska frågor, språkliga instanser och vad språkpoliser egentligen har för funktion. … Det är en bok som är fylld av både kunskap och humor. Sara Lövestam är en kunnig och utmärkt guide till språkets uppbyggnad, grammatiska frågor, historisk bakgrund och förklaringar till de språkliga misstagen. … Sara Lövestam är pedagogisk i sina förklaringar och genomgångar, roligast är hon när hon ikläder sig rollen som bad cop och tipsar om sätt att ryta ifrån på ett tydligt och aningen sarkastiskt sätt. … ”Handbok för språkpoliser” är både lättläst och lättillgänglig. En utmärkt guide, där Sara Lövestam med gott humör förklarar, korrigerar och ger råd i språkfrågor.”

Den andra boken hon presenterar på författarfrukosten på Restaurang Kupéns innergård (vid sämre väder hålls evenemanget i Åmåls stadshotells feststal) är Nu levenade, som är den tredje boken i senaste romansviten. Den släpps i april. Förlaget beskriver den så här: ”Med ’Nu levande’ går Sara Lövestam i mål med sin storslagna Monikatrilogi, som hyllats unisont av läsare och kritiker.”

-Det här blir en oförglömlig författarfrukost, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Sara Lövestam gjorde stor succé vid sitt framträdande på Bokdagar i Dalsland i Säffle 2019, när hon trollband publiken med sitt sprudlande och fantastiskt inspirerande framträdande om den då aktuella språkboken ”Grejen med adjektiv”. Sedan dess är hon en av de mest efterfrågade författarna till våra evenemang. Hon är en av de allra främsta och roligaste författarföreläsare som finns. Världsklass! Och vi är så enormt glada för att hon mår bättre nu och äntligen kan komma till vår författarfrukost! Hon är efterlängtad av många!

Biljett till årets författarfrukost med Sara Lövestam kan du skaffa på Tickster.com, i Bengtsfors bokhandel och Åmåls bokhandel.

Inom kort presenterar vi ytterligare författare till sommarens Bokdagar.
Tidigare tillkännagivna medverkande till årets utökade Bokdagar i Dalsland 27 juli-31 juli är: Daniel Bergman, Anna Grinzweig Jacobsson, Zanyar Adami, Agnes Lidbeck, Magnus Västerbro och Mats Jonsson.

Fullständigt program presenteras på Bokdagar i Dalslands hemsida bokdagaridalsland.se i maj, då det också kommer att gå att börja boka biljetter till evenemangsdelarna som inte äger rum i Åmål.