Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Ola Larsmo och Andreas Lundberg på Restaurang Kupén.

Andreas Lundberg är författare, översättare och förläggare. Sedan 2001 driver han bokförlaget Alastor Press, främst inriktat på franska sekelskiftesklassiker. 2016 debuterade han som författare med den kritikerrosade romanen Storm i den pelare som bär, som bland annat nominerades till Borås Tidnings debutantpris, vilken följdes av den tillika hyllade Ofarbar tystnad 2019. För den senare tilldelades han även Albert Bonniers Stipendiefond för svenska författare. Med Gerontion avslutar Lundberg sin rosade romantrilogi.
Om den nya boken: Vad finns kvar av en människa som förlorat allt? Det är sommar, evig ändlös sommar. Efter en tid av fattigdom och ensamhet lyckas berättaren få timvikariat på ett demensboende. Där, bland skuggorna som hukar i ruinerna efter sina människor, tvingas han konfrontera tiden, åldrandet och glömskan. Styltiga samtal med medarbetare och psykologer blottar hur omöjligt det är att kommunicera något i en värld där allt är kringskuret av död och meningslöshet. I mötet med de sjuka och döende – i den yttersta nöden – börjar dock något annat ta vid, hoppet om ett annat slags närvaro, bortom ord.
Boken har, liksom de tidigare böckerna, fått en rad hyllande recensioner.
Aftonbladet skrev bland annat om Gerontion:
”Då och då händer det att man ställs inför en bok som är så stark att den får allt runtomkring – alla dessa utspel, snackisar och kändisbråk – att framstå som oväsentligt. Andreas Lundbergs ’Gerontion’ är en sådan bok. Avgrundsdjup. Självlysande.”
OIa Larsmo gjorde succé på 2021 års Bokdagar i Dalsland med rosade boken Översten. Redan nu är han tillbaka med ännu en spännande och lärorik historielektion. Eller snarare tio. Aktuella boken heter Tio lektioner i svensk historia.
Om boken skriver Larsmo själv:

”För en tid sedan talade jag med en journalist med rötterna i Kosovo och med egna minnen av det kriget.

När era politiker börjar tala om historien ska ni vara på er vakt, sade han, de har alltid en avsikt.

På senare år har vi i Sverige sett prov på sådant politiskt historiebruk. Många minns Sverigedemokraternas propagandafilm inför förra valet där man försökte framställa socialdemokrater och liberaler som nazister. Småningom började andra politiker till höger att ta efter. Kan man påstå lite vad som helst om Sveriges agerande under andra världskriget och bli trodd?

Tydligen. Är det rätta sättet att bemöta sådan propaganda att måla en lika grund motbild? Knappast.

Vill man förstå de moraliskt avgörande ögonblicken under kriget måste man inse att det inte fanns ett enda Sverige, utan att det då som nu pågick en strid mellan olika människor och grupperingar. Den kampen utkämpades såväl på folks arbetsplatser som i samlingsregeringen, i pressen, på universiteten och i folkrörelserna. Men vi har suddat ut halva historien. Idag tycks vi inte längre minnas dem som ville hjälpa flyktingar eller tog risker för att berätta vad som pågick ute i Europa. Vi måste bli bättre på att förstå den sammansatta dåtiden, lika komplex som den tid vi själva lever i.”

Recensionerna har varit mycket positiva.

”Det finns flera skäl att studera det förflutna – att lära sig av föregångarnas exempel och misstag, att erhålla fördjupade insikter i världen runt omkring oss, att inse varför nutiden ser ut som den gör, att vässa våra källkritiska pennor, att lära oss att ta ansvar – men till detta kommer behovet att stå rustade mot historiemissbruk. Larsmos lilla bok är en utmärkt påminnelse om det sistnämnda”, skrev exempelvis Svenska Dagbladet.

Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland och Restaurang Kupén.
Kl 18 serveras soppa på Restaurang Kupén.
Kl 19 Andreas Lundberg berättar om och läser ur sin aktuella roman ”Gerontion”. Därefter framträder Ola Larsmo med sin aktuella bok ”Tio lektioner i svensk historia”, på Restaurang Kupén. Paus och signeringar efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.
Ställ gärna frågor till författarna!
Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant, med kort eller swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa. OBS! Max 8 personer per sällskap. Stanna hemma om du har symptom. Begränsat antal platser. Kom i tid!
Ola Larsmos ”Tio lektioner i svensk historia” och Andreas Lundbergs ”Gerontion” går förstås även att skaffa signerad vid författarkvällen på Restaurang Kupén.