Mångsidiga författaren Zmicier (Dzmitry) Vishniou från Belarus gästar Bokdagar i Dalsland och Nordiska Litteraturhuset i Åmål i januari genom regionala projektet AIR Litteratur Västra Götaland. Han är född 1973 i Ungern och är poet, performancekonstnär, litteraturkritiker och redaktör för Litteraturtidskriften Teksty. Sedan 2007 leder han tillsammans med Michas Bashura det belarusiska  bokförlaget Galiafy. Han är också en av grundarna av den avantgardistiska rörelsen Bum-Bam-Lit, har varit författarstipendiat i Berlin och deltog i augusti 2021 på den stora internationella poesifestivalen Days of Poetry and Wine i Slovenien. Han är en av sex författarstipendiater som besöker Västra Götaland i ett helt nytt stipendiatprogram med start kring årsskiftet 2021/2022.

Zmicier (Dzmitry) Vishniou har studerat filologi och journalistik i Belarus huvudstad Minsk, där han numera också bor. Han är en av de författare som format den belarusiska litteraturens unga författargeneration och har gett ut ett tiotal egna poesi- och prosaböcker, varav flera getts ut på tyska.

Zmicier Vishniou är Bokdagar i Dalslands första helt egna AIR Litteratur Västra Götaland-stipendiat, genom nya projektprogrammet AIR Litteratur plats och kultur. Efter att ha samarbetat med Åmåls kommun och Åmåls bibliotek kring ett tjugotal nordiska författarstipendiater i det regionala författarstipendiatprogrammet sedan 2016 har Bokdagar i Dalsland tillsammans med fem fria kulturaktörer till valts ut att pröva att vara värd för varsin författarstipendiat mellan november 2021 och januari 2022. Intresset för stipendiatprogrammet är stort – 160 ansökningar har kommit in till Förvaltningen för kulturutveckling. Bokdagar i Dalsland fick välja bland ett urval på fyra svenska och internationella författare och valde ut Vishnou.

– Det var inte svårt, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Dels är han en spännande litterär person, med en stor bredd och betydelse för sitt lands och sitt språks litterära utveckling. Dels känns det förstås viktigt om man kan att ge möjlighet för en författare som verkar i ett land med extremt svåra förutsättningar att arbeta att få verka, om blott för en begränsad tid. Vi hoppas också att han vill framträda inför publik under sin vistelse, så att han och vår dalsländska publik får möta varandra.

I Åmål kommer Zmicier Vishniou mellan 3 och 31 januari arbeta vidare på en experimentell bok, en fortsättning på antiromanen ”Om man tittar närmare – Är Mars blå”, vilken han arbetat på i två år. Men på grund av den politiska krisen i Belarus senaste året har han slutat skriva, eftersom han känner det som att han fångats i en osynlig fälla. Nu befinner han sig vid en skiljeväg: Hur ska han utveckla karaktärer och perspektiv vidare i sitt litterära projekt? Han skriver i stipendieansökan: ”För mig skulle den här residenstiden vara en mycket viktig möjlighet att för en kort tid bryta upp från den belarusiska verkligheten och ägna mig helt åt att fördjupa mig i mitt arbete.”