Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Susanna Alakoski och Wanda Bendjelloul på Åmåls stadshotell.

Wanda Bendjelloul är journalist och filmkritiker, med uppdrag för bland annat TV4 och Dagens Nyheter. Hon är uppvuxen i Enskededalen. Hon debuterade hösten 2020 med romanen ”Dalenglitter: en roman om hårt arbete”, där hon skriver om en ung kvinnas uppväxt i Enskededalen i södra Stockholm. Det är en skarp och medryckande debutroman om hårt arbete och om vad klass och ursprung gör med oss.

Om romanen skrev Aftonbladet i sin recension: »en Stockholmsskildring med rastlös nukänsla, situationskomisk tonträff och roliga dialoger. Alla som är förtjusta i rå arbetarklasshumor: Läs!«

Dagens Nyheter menade bland annat att: »Bendjelloul beskriver det enformiga arbetet med underskruvad humor och den lidelsefulla grundligheten hos en som möjligen är på väg att förlora förståndet … För detta, om ni inte hade förstått det vid det här laget, är inget annat än en bildningsroman. Därtill faktiskt en synnerligen charmig och känslig sådan.«

Susanna Alakoski debuterade 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset. 2010 kom hennes andra roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010). Hon har dessutom givit ut två dagboksessäer: Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015).

2019 utkom Bomullsängeln, första boken i en kvinnohistorisk romansvit där vi får följa fyra generationer kvinnor – mödrar och döttrar i Finland och Sverige. Andra delen i sviten, Londonflickan, utkom i augusti 2021.

Skrivet om Bomullsängeln:

”Ljuvlig epik”
Kulturnyheterna, SVT

”Det är ett imponerande forskande arbete som Alakoski måste ha gjort både i Finland och Sverige /…/ Det är egentligen inte personerna som är centrum i boken, utan det samhälle som skapas, ändå fäster man sig vid dem. Romanen beskriver stor kärlek och trofast vänskap”
Dagens Nyheter

Med Londonflickan fortsätter Susanna Alakoski den svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan under nittonhundratalet, som inleddes med den kritikerrosade Bomullsängeln. Det är en berättelse om arbete, kärlek och vänskap där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv.

Ur recensioner av ”Londonflickan:

”Jag tycker att Susanna Alakoskis projekt är det bästa tänkbara. Varpen mellan Finland och Sverige är tät, det löper många bomullstrådar mellan länderna.”
P1 Kultur

”Att skriva en kollektivroman kräver inte bara en oerhörd kunskap, utan även förmågan att uppbåda engagemang för de mest disparata levnadsöden. På så sätt skapas en kalejdoskopisk bild av efterkrigstidens samhälle. Framför allt förundras jag över hur Alakoski lyckas fånga en värld där full sysselsättning råder. […]  Som läsare märker jag att författaren både gjort ett hästjobb i arbetarrörelsens arkiv och framför skrivmaskinen, för att omvandla kunskaperna till stil.”
Aftonbladet

”Texten dånar, sjunger och viskar av lust när Susanna Alakoski gestaltar åtrå, bildning och politisk kamp. Det är det bästa jag har läst av henne. […] det här är rik och stark litteratur.”
Sydsvenskan

Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland och Åmåls stadshotell.

Kl 18 serveras soppmåltid (inkluderad i priset) på Åmåls stadshotell.
Kl 19 Wanda Bendjelloul berättar om och läser ur sin aktuella debutroman ”Dalenglitter”. Susanna Alakoski framträder med sin aktuella roman ”Londonflickan”, uppföljaren till hyllade och älskade ”Bomullsängeln”, på Åmåls stadshotell. Paus och signeringar efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.

Ställ gärna frågor till författarna!

Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant, med kort eller swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa.
Susanna Alakoskis ”Londonflickan” och Wanda Bendjellouls ”Dalenglitter” går förstås även att skaffa signerad vid författarkvällen på Åmåls stadshotell.