Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Kristina Sandberg (med pianisten Birgitta Henriksson) och Malte Persson på Åmåls stadshotell.

Malte Persson debuterade 2002 med romanen ”Livet på den här planeten”, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Sedan dess har han gett ut fem diktsamlingar, två romaner och en prosa bok. Persson har nominerats till Augustpriset och tilldelats en rad priser, exempelvis: Göteborgs-Postens litteraturpris och Karin Boyes litterära pris, Karl Vennbergs pris, Tegnérpriset, Svenska barnboksinstitutets Lennart Hellsing-pris, Svenska Akademiens stipendium ur Gerard Bonniers donationsfond och De Nios översättningspris. Han är också verksam som kritiker, främst i Expressen, och översättare.

”Undergången” är en diktsamling som handlar om framtiden och det förflutna, och om mänskligheten som kläms mellan dem. Den innehåller bland annat tre formstränga sonettsviter om gudar och människor, och en lång dikt som på blankvers berättar världens historia baklänges, från corona till big bang. Tillsammans bildar de en lika lekfull som fruktansvärd färd genom rum och tid, på väg mot det tankens bråddjup där allt försvinner.
“ett odiskutabelt och högst ovanligt mästerverk”, skrev Sydsvenskan och Svenska Dagbladet: ”Det finns mycket mer att säga om ’Undergången’ än vad en recension rymmer. Och det är som sagt nu, aldrig sedan, som den kan läsas. Gör det.”

Kristina Sandberg debuterade 1997. Trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik (”Att föda ett barn”, 2010; ”Sörja för de sina”, 2012 och ”Liv till varje pris”, 2014) fick ett enormt genomslag hos både kritiker och läsare. Hon vann Augustpriset 2014 och samma år belönades hon med en rad stipendier och priser. 2019 fick hon motta Selma Lagerlöfs litteraturpris för sitt författarskap.
Hon är också verksam som skribent och kritiker, främst i Svenska Dagbladet, och har gjort flera uppmärksammade intervjuer med författaren Jamaica Kincaid.

Om ”En ensam plats”, som väckt stort engagemang hos läsare och kritiker: Det är våren 2016 och efter Augustpriset till romanen ”Liv till varje pris” två år tidigare har Kristina Sandberg blivit en av landets mest efterfrågade författare. Hon vet att hon måste ta vara på den här tiden fast hon börjar känna sig på bristningsgränsen. Och så är det den där smärtan, en värk som strålar från bröstet ut i armen, handen domnar. Men hon skjuter upp mammografitiden, det är ju så mycket som ska göras först, texter som ska skrivas, resan med familjen till Cornwall, och så är hon inbjuden till Bergmanveckan på Fårö. Hon befinner sig i ett slags utmattningens frenesi, men vet att hon snart ska få vara ledig.
Hennes pappa har dött. Han har hittats på golvet i sitt hus i Moliden. Och strax efter detta kommer hennes egen dom: aggressiv bröstcancer, tre tumörer, en stor och två små. Livet vänds till att handla om förlust, om sorg, om kroppens skörhet och skräcken att dö från sina barn.
Kristina Sandbergs självbiografiska skildring av denna tid är en stark, djupt gripande och inträngande text. Den blickar också tillbaka på uppväxten i 1970-talets Sundsvall. På trådarna bakåt i släkten och allt som går förlorat när hon tillsammans med sin syster måste sälja det som också varit faderns föräldrahem. Men framför allt handlar det om hur cancersjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats. Där andras bemötande och tystnader drabbar, där orden inte når fram.

Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland och Åmåls stadshotell.

Kl 18 serveras soppmåltid (inkluderad i priset) på Åmåls stadshotell.
Kl 19 Malte Persson berättar om och läser ur sin aktuella diktsamling ”Undergången”. Kristina Sandberg och pianisten Birgitta Henriksson framträder kring Sandbergs aktuella självbiografiska skildring ”En ensam plats” på Åmåls stadshotell. Paus och signeringar efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.

Ställ gärna frågor till författarna!

Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant, med kort eller swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa.
Kristina Sandbergs ”En ensam plats” och Malte Perssons ”Undergången” går förstås även att skaffa signerad vid författarkvällen på Åmåls stadshotell.