Bokdagar i Dalsland, Åmåls kommun och Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen presenterar en författarkväll med Åmåls första danska författarstipendiat, Annette Herzog, på Åmåls bibliotek.

 

Bokdagar i Dalsland och Åmål har gästats av tjugo nordiska AIR Litteratur Västra Götaland-författarstipendiater sedan 2016. Flera av dem har gett ut böcker de skrivit på i vårt Nordiska Litteraturhus i Åmål. Tre exempel är:

  • Petronella Simonsbackas deckare ”Morden på Kungsberget”, som släpptes på årets Bokdagar i Dalsland på Kungsberget.
  • Eija Hetekivi Olssons avslutande del av rosade och älskade romantrilogin om Miira, ”De unga vi dödar”, som hon medverkade med på sommarens Bokdagar och som nu i höst uppmärksammats stort och fått lysande recensioner.
  • Färöiska Marjun Syderbø Kjelnaes ”Sum Rótskot”, som nominerats till Nordiska Rådets Litteraturpris.

Under pandemin har residensverksamheten legat nere och AIR Litteratur Västra Götaland och Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling har omgrupperat sin stipendiatverksamhet. En idé är att regionens bibliotek ska ta emot stipendiater, en annan att fria kulturaktörer också ska göra det. Åmåls bibliotek kommer tillsammans med Bokdagar i Dalsland tar emot danska författaren (Dalslands första danska författarstipendiat) Annette Herzog i oktober. Hon sitter och arbetar i Nordiska Litteraturhuset; och Åmåls bibliotek och Bokdagar i Dalsland arrangerar tillsammans en författarkväll på biblioteket 28 oktober med stöd från Västra Götalandsregionen.

Kl 19 Victor Estby, Bokdagar i Dalsland och Malin Öhman, Åmåls bibliotek inleder och hälsar välkommen. Michael Karlsson, Åmåls kommuns kommunalråd, inviger kvällen, stipendiatsamarbetet och Åmåls nystart som författarresidensstad.  Sedan presenterar Malin Öhman Annette Herzog, som i samtal med Victor Estby berättar om sitt författarskap, stipendiattiden i Åmål och om sin bild av Åmål och Dalsland. Vi bjuder på alkoholfritt bubbel och enklare snacks. Fri entré. Men man behöver hämta sin fribiljett via Tickster.com, Åmåls bibliotek eller Åmåls bokhandel. Begränsat antal biljetter. Kvällen slutar cirka kl 20.

Ställ gärna frågor till författaren!

Annette Herzog arbetar i Åmål på en grafisk barnbok om konflikter. Hon har gett ut ett drygt tjugotal böcker, skriver barn- och ungdomsböcker på både tyska och danska, är översatt till svenska, finska och nederländska och har fått många priser och en nominering till Nordiska Rådets Barnlitteraturpris och den prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis, båda 2017. Fyra av hennes böcker finns översatta till svenska: ”Nästa gång du reser”, ”Spökhotellet”, ”Pssst!” och ”Hjärtestorm”. ”Hjärtestorm” är den senast utkomna på svenska (2019) och är en fristående fortsättning på den prisbelönade ”Pssst!”. Här får vi följa den nu cirka 14-åriga Viola och den lika gamla Storm, där bägge två virvlar runt i ett virrvarr av känslor och frågor. De upplever den första kärleken och samtidigt den första hjärtesorgen. Vad är kärlek? Hur uppstår den, varför känns den så överväldigande, och vem blir man kär i? Med hjälp av klassisk seriestil, collage, sångtexter och svärmande bilder får vi följa hur förälskelsen kan delas och ändå upplevas så olika. Boken kan nämligen läsas från två håll. Medan Katrine Clante visar kärlekshistorien från Violas synvinkel, leder Rasmus Bregnhøi oss igenom samma historia, så som Storm upplever den. Boken är den som blev till nominerad Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2017.
Dessutom skriver hon på både danska och tyska. Hon är uppvuxen i DDR, det handlar hennes senaste bok – en vuxenbok, ”Det der var”, om; hur det är att ha växt upp i DDR.

I januari 2022 är Bokdagar i Dalsland ensam värd för en AIR Litteratur Västra Götalandförfattarstipendiat, som  också kommer att arbeta i stipendiatrummet i Nordiska Litteraturhuset under en månad.