Årets Bokdagar i Dalsland blir – pandemin till trots – det maffigaste programmet någonsin. Med femdagars dalsländsk bokfest 28 juli-1 augusti på Not Quite i Fengersfors, litterär Pilgrimspop i Upperud, ett litterärt och musikaliskt program på Tollebols kvarn med ett isländskt boksläpp, boksignering i Bengtsfors bokhandel, författarfrukost på Kupén i Åmål, två dagars författarmöten i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål och ett avslutande boksläpp på Kungsberget i Åmål på söndagsförmiddagen. Biljetterna släpps vecka 25. Endast förköp gäller. Allt för att följa pandemirestriktionerna och inte riskera att skapa trängsel.

Årets utökade Bokdagar – med publik på plats äger rum 28 juli-1 augusti runt om i Dalsland. Fredagen och lördagen är som vanligt koncentrerade till Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål. Foto Basel Khalas

Här är hela årets Bokdagar i Dalsland-program:

  • Onsdag 28 juli kl 10-12, smygstart på Not Quite i Fengersfors. Författaren, journalisten och debattören Göran Greider är aktuell med sin dokumentärroman om Dan Andersson och Märta Larssons kärlekshistoria: Hon vars hjärta var som mitt. Greider framträder med den på Not Quite i Fengersfors. Där kommer han också samtala med fotografen José Figueroa om dennes fotobok Från Kiruna till Trelleborg, som Greider skrivit förordet till. Figueroa har cyklat från Kiruna till Trelleborg på 48 dagar, med kameran monterad på pakethållaren. Resultatet är nämnda bok, som är en exposé över Sveriges landsbygd, från norr till söder. Figueroa ställer ut bilder ur boken på Not Quite.

 

  • Onsdag 28 juli kl 15-19, Bokdagar i Dalslands litterära Pilgrimspop i Upperud i samarbete med Kulturrepubliken Dalsland. Medverkar gör poeterna Sara Garib, Louise Halvardsson, Maria ”Vildhjärta” Westerberg (i samarbete med musikern Johannes Söderqvist) och Bengt Berg. Medverkar gör även Franska Trion. Konstnären Funny Livdotter medverkar med konst på plats.

 

  • Torsdag 29 juli kl 10.30 signerar Agneta Arnesson Westerdahl och Majgull Axelsson sina aktuella böcker Offergudar och Inställd resa till Sabarmati i Bengtsfors bokhandel.

 

  • Torsdag 29 juli kl 13-17, Bokdagar i Dalsland på Tollebols kvarn. Medverkar gör isländska författaren Eirikur Örn Norddahl och översättaren John Swedenmark. De samtalar med förläggaren för nobelpristagaren Louise Glücks svenska förlag, Rámus, förläggare Per Bergström. De passar också på att släppa Örn Norddahls på svenska nya roman, Spången mitt i Tangagata, i översättning av Swedenmark. Dalslandskopplade författaren Agneta Arnesson Westerdahl samtalar med Yukiko Duke om sin nya roman Offergudar, som är tredje delen i hennes populära Vikingaserie. Lokala sångerskan och synnerligen Bokdagarbekanta Ulla Olsson framför litterärt präglade sånger, några Dalslandsanknutna – bland andra Claes Erikssons Hymn till Dalsland. Hon ackompanjeras av musikanten Robert Henriksson på klaviatur och kontrabas. Eftermiddagen avslutas med ett samtal mellan Majgull Axelsson och Yukiko Duke, med tyngdpunkt på Axelssons senaste roman, Inställd resa till Sabarmati.

 

  • Fredag 30 juli kl 10-17, Bokdagar i Dalsland i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål. Victor Estby inleder, hälsar välkommen och presenterar presentatörerna Yukiko Duke och Gunnar Källström. Yukiko och Gunnar tar över. Benny Marcel, direktör för Nordiska Kulturfonden, inviger. Utdelning av Dalslands Sparbanks skrivarstipendium. Vinnaren Youdy Olewi läser vinnartexten. Utdelning av Dalslands Sparbanks litteraturpris. Pristagaren Lars Åke Augustsson berättar. Författaren Ola Larsmo berättar om sitt arbete med hyllade boken Översten. Lokala författarna Petronella Simonsbacka – AIR Litteratur Västra Götalands-stipendiat i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål 2019, Åmålsbördiga Frida Gråsjö och Strömstads kulturchef Tove Meyer – samtalar med Daniel Sjölin om sina feel good-författarskap och om att skriva böcker direkt för ljud. Suad Ali, statsvetare som arbetat med migrationsfrågor på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket och gjorde ett mycket uppskattat sommarprat 2018 samtalar med Yukiko Duke om sin debutroman Dina händer var fulla av liv. Författaren och TV-producenten Bodil Tingsby samtalar med Daniel Sjölin om sin aktuella bok om Emelie Flygare-Carlén, som hon också gjort en TV-dokumentär om. Tomas Bannerhed samtalar med Svante Weyler om sin aktuella bok En vacker dag.

 

  • Lördag 31 juli, kl 8.30, Bokdagar i Dalslands traditionella författarfrukost på Kupéns uteservering i Åmål: Britt-Marie Mattsson berättar om sin aktuella bok Kvinnorna som byggde välfärden.

 

  • Lördag 31 juli kl 11-17, Bokdagar i Dalsland i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål. Aino Trosell berättar om sina två aktuella böcker, spänningsromanen Gränsmark och historiska romanen Varvsslammer, om kvinnorna som arbetade på varven i Göteborgs hamn. Eija Hetekivi Olsson samtalar med Yukiko Duke om alldeles innan Bokdagarna nyutkomna och avslutande delen i romantrilogin om Mira, som inleddes med prisade och hyllade Ingenbarnsland. Nya romanen, De unga vi dödar, påbörjades i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus 2017, under den månad Hetekivi Olsson var AIR Litteratur Västra Götalandsstipeniat i Åmål. Flerprisnominerade romandebutanten Donia Saleh och prisade och hyllade författaren och journalisten Patrik Lundberg samtalar med Daniel Sjölin om sina aktuella böcker Ya Leila och Fjärilsvägen. TV-trädgårdsprofilen och författaren Gunnel Carlson skulle ha medverkat redan 2020, men debuterar nu på Bokdagarna och berättar om sina aktuella böcker. Anna-Karin Palm, som framträdde med sin Augustnominerade biografi om Selma Lagerlöf på förra årets Bokdagar återkommer med sin hyllade och älskade nya bok om sin mamma, Jag skriver över ditt ansikte. Hon samtalar med Yukiko Duke.

 

  • Söndag 1 augusti, kl 11-12, Bokdagar i Dalsland på Kungsberget i Åmål. Petronella Simonsbacka samtalar med Yukiko Duke om sin spänningsroman Morden på Kungsberget, som Simonsbacka skrev i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus under sin AIR Litteratur Västragötalandsstipendievistelse i Åmål 2019. Bokens handling utspelar sig i Åmål i allmänhet och på Kungsberget i synnerhet. Det blir också släpp av pappersversionen av boken.