Joudy Olewi. Foto: Privat

Det blir sjuttonåriga Joudy Olewi som belönas med Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium för unga 2021. Hon bor i Bengtsfors och går på Strömkullegymnasiet. Vinnarbidraget heter ”Syndare” och beskrivs av Bokdagar i Dalslands jury bland annat så här: ”Det är vackert skrivet och angeläget. Det är rörande om tonårskärlek som är förbjuden på flera sätt. Innerligt utan att bli banalt.”

På Strömkullegymnasiet läser Joudy Olewi naturvetenskapliga programmet. Stipendievinnartexten, novelletten ”Syndare”, handlar om ung, förbjuden kärlek i flera dimensioner och publiceras i kommande numret av Dalslands Litteraturförenings tidning Korpgluggen.

Hela stipendievinnarmotiveringen lyder: ”Det är vackert skrivet och angeläget. Det är rörande om tonårskärlek som är förbjuden på flera sätt. Innerligt utan att bli banalt. Berättelsen exploderar mellan orden och Joudy lyckas med lite text och på bara några minuter i huvudpersonernas liv förmedla stora, omtumlande känslor. Fingrarna som flätat ihop sig vill inte släppa taget, precis som berättelsen.”

Stipendiet består av 5.000 kronor, diplom och blommor och att ingå i juryn för det kommande årets stipendium. Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium och Dalslands Sparbanks Litteraturpris kommer att delas ut i Åmål 30 juli 2021, självklart med största hänsyn tagen till det rådande pandemiläget och enligt alla restriktioner.

Dalslands Sparbanks skrivarstipendium för unga är instiftat för att årligen uppmuntra en ung, skrivande person med anknytning till Dalsland att fortsätta och utveckla sitt skrivande.

Bakom stipendiet står Dalslands Sparbank och Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening. Stipendiet kan sökas av dig som har anknytning till Dalsland och är 15-25 år gammal det år stipendiet delas ut.

Juryn har bestått av: Peter Bergting, Ingrid Gregertsen, Gunilla GustafssonPia Hagmar och 2020 års stipendievinnare, Cornelia Jansson.