En Augustprisad Bokdagarveteran, en pristung Dalslandsförfattarstipendiat och två hyllade och prisade nya favoriter kommer till sommarens Bokdagar i Dalsland. Populär språkvetare och spänningsförfattare ersätts av en av Sveriges mest prisade och meriterade journalister och mångsidigaste författare.

Donia Saleh. Foto: Märta Thisner

Donia Saleh har gått masterprogrammet i litterär gestaltning vid Akademin Valand. Ya Leila är hennes debut. Den har nominerats till såväl Katapultpriset som Borås tidnings debutantpris.

En av alla kritikerhyllingar av boken är Annina Rabes i Sveriges Radios Kulturnytt: ”I den tonårsvärld där Salehs Leila och Amila befinner sig är vänskapen mittpunkten, det nav som allting utspelar sig kring. Och redan på första sidan etablerar Donia Saleh det speciella sken som omger dem när de är tillsammans. Det är sinnligt och magiskt, skildrat med en drömsk språkväv … Salehs vällustigt elaka skildring av den privilegierade och aningslösa kulturmedelklassen är väldigt rolig … En av Salehs främsta styrkor är hur subtilt hon beskriver känslan av att attraheras och repelleras på en och samma gång.”

Patrik Lundberg. Foto: Stefan Tell

Patrik Lundberg är författare och journalist. Han har arbetat för Helsingborgs Dagblad och varit krönikör på Aftonbladet och Expressen och är nu reporter och krönikör på Dagens Nyheter. Han har nominerats till Stora Journalistpriset och är 2020 års mottagare av Publicistklubbens pris Guldpennan. Han har skrivit flera böcker, bland annat den uppmärksammade ungdomsromanen Gul utanpåFjärilsvägen är hans första roman för vuxna. Hans sommarprat i Sveriges Radio P1 2020, som handlade om bakgrunden till Fjärilsvägen – om hans och hans systers uppväxt som adopterade med en ensamstående lågutbildad mamma som dör utsliten 67 år gammal, blev ett av årets mest uppmärksammade.

Saleh och Lundberg kommer att framträda tillsammans på Bokdagarna. Programpunkten är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa.

Tomas Bannerhed. Foto: Sofia Runarsdotter

Tomas Bannerhed är fil kand i medie- och kommunikationsvetenskap, statsvetenskap och sociologi och har arbetat som universitetslärare, utredare och redaktör.

Hans skönlitterära debut Korparna utkom 2011 och tilldelades bland annat Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris.

Romanen har översatts till bulgariska, danska, engelska, estniska, franska, holländska, norska, turkiska och tyska och har också blivit långfilm i regi av Jens Assur. Filmen hade världspremiär på festivalen i Toronto i september 2017 och svensk biopremiär månaden efter.

Hösten 2015 gav han ut fågelprosasamlingen I starens tid tillsammans med fotografen Brutus Östling. Den har översatts till tyska och också legat till grund för den uppmärksammade radioserien Bannerheds bevingade vänner i P1.

Tomas Bannerheds senaste bok är romanen Lugnet, en berättelse om ensamhet, skuld och begär i millennieskiftets Stockholm. Den utkom i september 2018 och blev nominerad till Sveriges Radios romanpris.

Han har framträtt på både Bokdagar i Dalslands sommarfestival tidigare och senast på en av Bokdagar i Dalslands och Forum för poesis författarkvällar i Åmål 2018.

Till sommarens Bokdagar i Dalsland kommer han med nya naturprosaboken En vacker dag. Om den samtalar han på scenen med legendariska bokförläggaren Svante Weyler. Ett efterlängtat återseende för den Bokdagarpublik som upplevde deras scensamtal om I starens tid på 2015 års Bokdagar i Dalsland.

Eija Hetekivi Olsson Foto: Jerker Andersson

Eija Hetekivi Olsson är författare och gymnasielärare och debuterade 2012 med uppväxtskildringen Ingenbarnsland. Romanen belönades bland annat med Stig Sjödinpriset, Wästswänska Teaterns stipendium och Katapultpriset och nominerades till Augustpriset och Sveriges Radios Romanpris.

Boken har översatts till finska och norska och dramatiserats och satts upp på Göteborgs Stadsteater.

2014 utgav hon, tillsammans med fotograf Jerker Andersson, Fuck skolan, en samling röster från elever i nian. Boken skickades till samtliga riksdagspolitiker. 2016 kom uppföljaren till Ingenbarnsland, romanen Miira som belönades med Aftonbladets litteraturpris och ABF:s litteratur- och konststipendium samt nominerades till Svenska Dagbladets litteraturpris och Årets författare i Väst.

2018 hade Hetekivi Olssons dramatiska verk, monologen Nationalsången, premiär på Teatern under bron i Stockholm. Pjäsen spelades även på Folkteatern i Göteborg. Nationalsången gavs ut som e-bok och ljudbok med originaltext och 2019 trycktes den som pappersbok till Bonniers stora adventskalender. Författaren har själv läst in alla sina böcker till ljudböcker.

Hetekivi Olsson debuterade som sommarvärd i P1 2019, där hon bland annat berättade om sitt möte med Bokdagar i Dalslands kursdeltagare i projektet Nya Röster, som hon träffade när Hetekivi Olsson var AIR Litteratur Västra Götalands-författarstipendiat i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål våren 2018. Där arbetade hon med manuset till sin tredje, helt fristående och avslutande romanen om Miira, De unga vi dödar. Den ges ut 27 juli 2021, bara några dagar innan hon framträder vid årets Bokdagar i Dalsland.

Britt-Marie Mattsson. Foto: Erik Fägerwall

Tyvärr har Sara Lövestam på grund av sjukdom tvingats ställa in sin medverkan vid den traditionella författarfrukosten på lördagsmorgonen på Bokdagarna. Hon ersätts av prisbelönta journalisten och författaren Britt-Marie Mattsson, som arbetat för Göteborgs-Posten i femtio år och skrivit en rad böcker i de mest olika genrer. Hon är sedan tidigare en Bokdagarfavorit efter ett bejublat framträdande 2012 och är aktuell med nyligen utkomna Kvinnorna byggde välfärden, där hon berättar personligt om både den egna uppväxten och sin långa erfarenhet av yrkeslivet. Här finns även intervjuer med forskare, experter och politiker som bidrar med djupare kunskaper, liksom en lång rad kvinnor som berättar om sina liv under denna tid som var så omvälvande för den svenska samhällsutvecklingen.

”Britt-Marie Mattsson skriver pedagogiskt och lättflytande, en snabbrepris av svenskt kvinnoliv och kvinnokamp under hundra år, till stor del byggd på intervjuer med experter och vanliga kvinnor.” skrev Jenny Aschenbrenner i Svenska Dagbladet om boken.

Inom kort presenterar vi ytterligare författare till sommarens utökade Bokdagar.
Tidigare tillkännagivna medverkande till årets utökade Bokdagar i Dalsland 28 juli-1 augusti är: Suad Ali, José FigueroaGöran GreiderAino Trosell, Ola Larsmo och Petronella Simonsbacka.

Fullständigt program presenteras på Bokdagar i Dalslands hemsida bokdagaridalsland.se i juni, då det också kommer att gå att börja boka biljetter till evenemanget.

OBS! Självklart följer vi pandemiutvecklingen och alla restriktioner. Programmet kan komma att ändras.