Regeringens planerade lättnader för kulturevenemang från 1 juni gör att Bokdagar i Dalsland hoppas kunna genomföra sommarens stora litteraturfestival med åtminstone lite publik på plats. ”Allt hänger förstås på hur pandemisituationen utvecklas”, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. ”Men vi är beredda att kunna bjuda in livepublik igen om det är möjligt. Får vi chansen vill vi försöka ta den.”

Bokdagar i Dalsland slog 2019 rekord med över 4000 besökare. Nu hoppas man kunna bjuda in publik på plats i sommar igen. Enligt alla restriktioner förstås. Foto: Basel Khalas

Årets Bokdagar i Dalsland-festival är sedan tidigare utökad från två dagar till fem: 28 juli till 1 augusti. Med fysisk publik på plats om lagar och smittoläge tillåter. Bokdagar i Dalsland fattade beslutet på ett styrelsemöte i onsdags.

– Vi vill gärna göra något för Dalsland och människorna här, säger Victor Estby. Och för vår publik förstås, som brukar komma från hela landet.

Beslutet grundar sig i regeringens nya lättade restriktioner som kommer att gälla från den 1 juni om inte smittläget förvärras. Då tillåts femtio personer inomhus vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, om det finns anvisade sittplatser. Utomhus får upp till 500 personer samlas med anvisade platser, annars gäller 100 personer.

– Vi räknar med att vi ska kunna köra med publik på plats, enligt de restriktioner som gäller, säger Victor Estby. Det blir förmodligen en hybridfestival med både publik på plats och livesändningar på Facebook och Youtube.

Han är väl medveten om att läget snabbt kan förändras.

– Vi är beredda på att ställa om snabbt om det blir inskränkningar på grund av lokala smittutbrott, till exempel.

Om smittspridningen ökar igen, och bara åtta personer får samlas, kommer de istället att köra heldigitala Bokdagar. Och de som köpt biljetter får tillbaka pengar eller biljett till

Programmet under dagarna i Åmål 30-31 juli kommer att vara centrerat till Kulturmagasinet/Gamla kyrkan. Där kommer de att få plats med 50 personer, i enlighet med reglerna.

– Lokalen är väldigt bra utformad. Det finns två stora in- och utgångar, vilket gör att vi kan släppa in och ta ut deltagarna på ett säkert sätt.

Vissa programpunkter tvingas de dock ställa in, som Barnens Bokdagar och bokbord för lokala författare och småförlag.

Programmet börjar bli klart, men är inte helt spikat än, det presenteras i juni. Då släpps också förköpsbiljetterna.

På onsdagen kommer Göran Greider och fotografen José Figueroa att ha en programpunkt på Not Quite i Fengersfors. Om Figueroas fotoresa på cykel genom den svenska landsbygden, från Kiruna till Trelleborg. På 49 dagar cyklade han 270 mil och tog 100 000 bilder, mellan Kiruna och Trelleborg. Greider kommer också att prata om sin nya bok om Dan Andersson.

Pilgrimspop i Håverud och ett evenemang vid Tollebolls kvarn är också inplanerat under Bokdagarna.