En författare med både bredd och djup – och med ett stort allvar –  får Dalslands Sparbanks litteraturpris 2021. Priset, vars mottagare utses av Bokdagar i Dalslands jury, sponsras av Dalslands Sparbank och delas ut på sommarens Bokdagar i Dalsland-festival går i år till mångsidiga och flitiga författaren, journalisten och översättaren Lars Åke Augustsson!

Årets mottagare av Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2021: Lars Åke Augustsson.

Så här har pristagaren beskrivit sig själv:

»Få räknar mig till den svenska litteraturens charmgossar. Men den som söker berättelser om människor som mitt i vardagen ställs inför frågor om tro, moral, ansvar och frihet, kan tycka att jag är en spännande författare just i kraft av mitt allvar.«

Lars Åke Augustsson, uppväxt i Bengtsfors i Dalsland, hittar man inte bland ”Stjärnorna på slottet”. När han inte är på reportageresa skriver han, om allvarliga och viktiga saker. Inte för att han saknar vare sig charm eller humor, men samhällsengagemanget väger tyngre och på det röda sjuttiotalet var han en väldigt arg ung man.

Sedan debuten 1969 har han åstadkommit ett femtiotal boktitlar och ett oräkneligt antal tidskriftsartiklar. Han har skrivit romaner, deckare och thrillers, dikter, essäsamlingar, biografier, intervjuböcker, fackförenings- och industrihistoria och reportageböcker, och alla hans böcker har det stora engagemanget och allvaret gemensamt.

Några ämnen och platser återkommer han till. I ett antal böcker granskar han socialismen och vänsterrörelsen på sjuttiotalet, som han var en del av. Han har skrivit om dödsstraffet i USA och med stort engagemang har han diskuterat alkoholproblematiken, bland annat i Min broders bok.

Ett  återkommande ämne är också språk och skrivande. Lust att skriva och klassikern Så skriver du romaner och noveller är några exempel. Tillsammans med författarkollegan Stig Hansén har han skrivit både thrillers – som finns nyutgivna som ljudböcker och e-böcker – och debattböcker, men också ett antal böcker om skrivande och språk, som Substans (om substantiv) och Verbalisera (om verb).

Dalsland är platsen för många av hans romaner, som Fredstid och Orostid, om en arbetarfamilj i Bengtsfors. Han har skrivit en fin reportagebok om att återvända, Dagar i Dalsland, med teckningar av Lars G. Holm, och tillsammans med vännen Olle Lindh i Billingsfors har han skrivit om fackföreningshistoria och om kämpande pappersarbetare i Wellpappen: människor och minnen kring Förenade Well i Billingsfors. En hel del om Dalslands märkligheter finns också i hans intervjubok med Arne Ruth, före detta chefredaktör för Dagens Nyheter, som också växte upp i Bengtsfors: Arne Ruth talar ut.

Lars Åke Augustssons senaste bok är Martin Luther King – hans dröm och vår verklighet . Det är en biografi, men också ett reportage från en resa i Kings spår, med samtal med människor som arbetade med Martin Luther King och med unga aktivister i rörelsen Black Lives Matter.

Det är alltså ett moget och gediget författarskap som nu får välförtjänt uppskattning hemifrån Dalsland, och inte en dag för tidigt! Så här lyder juryns motivering:

Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2021 går till en veteran bland dalslandsförfattare, Lars Åke Augustsson. Född och uppvuxen i Bengtsfors debuterade han redan 1969 med diktsamlingen Samhällskunskap. Det är en boktitel som kan sägas sammanfatta hela hans följande författarskap, en imponerande rad böcker och tidskriftsartiklar i alla genrer och format.

Samhällsengagemanget löper som en röd tråd genom dem alla. I alla sina böcker tar han ställning för den lilla människan och mot förtryck och maktmissbruk. Många handlar om människor, platser och händelser i det lilla landskapet Dalsland.

Lars Åke Augustsson uppfyller med råge alla kriterier för Dalslands Sparbanks Litteraturpris.

Priset består av diplom, blommor och 10 000 kronor.

Tidigare pristagare är bland andra: Sigrid Combüchen, Pia Hagmar, Peter Bergting, Christine Falkenland, Daniel Poohl, Kristian Petri och Malin Eriksson Sjögärd.

Juryn har bestått av: Lena Grönlund, Jürgen Picha och Annelie Särud.