Bokdagar i Dalslands utökade sommarfestival 28 juli-1 augusti 2021 fortsätter att presentera toppnamn och böcker. Vi är stolta över att kunna meddela att Dalslandsfavoriten Aino Trosell, aktuell med hyllade Siv Dahlin-deckaren ”Gränsmark”, gästar, liksom prisade och rosade författaren Ola Larsmo, som berättar om sin nya roman ”Översten”.

Aino Trosell. Foto: Lisa Jabar

Aino Trosell är en verklig Dalslandsfavorit, som framträtt på såväl vår Nordiska Novelldag som på författarkvällar och Bokdagar i Dalsland. Hon har skrivit 26 böcker, främst romaner men även novellsamlingar och barnböcker. Genremässigt spänner författarskapet över ett brett fält från den samhällskritiska debutromanen Socialsvängen via de kvinnohistoriska romanerna En gränslös kärlekshistoria och Hjärtblad till den etiskt och existentiellt utmanande berättelsen En egen strand. Hon har även skrivit flera kriminalromaner. Ytspänning och Om hjärtat ännu slår är prisbelönade thrillers. Det finns även ett par kriminalnovellsamlingar, den första heter Krimineller. Aino Trosell tyckte ordet var så användbart att hon tog patent på det. Det är faktiskt sant. Krimineller nr II heter Min grav är din. 

Hon har belönats med en lång rad priser, som Samfundet De Nios och Svenska Akademiens, Bästa svenska kriminalroman och Polonipriset och hon hör till en exklusiv skara som tilldelats båda Ivar Lo-prisen. Hennes roman Hjärtblad nominerades även till Sveriges Radios romanpris.

Till sommarens Bokdagar i Dalsland kommer hon med nya kriminalromanen Gränsmark, där hennes läsarfavorit Siv Dahlin, nu arbetar som lantbrevbärare i den vintriga Finnmarken. Om Gränsmark skrev NWT i sin recension bland annat: ”Aino Trosell skriver drastiskt och med starkt driv.”

Ola Larsmo. Foto: Christine Olsson

Ola Larsmo är författare och litteratur­kritiker. Han debuterade på åttiotalet med Vind­makaren och har sedan dess publicerat flertalet roma­ner och essäer. Hans senare verk präglas av historiska miljöer med dokumentära inslag, däribland hans hyllade bok Swede Hollow. Ola Larsmo är även en flitig samhällsdebattör och kulturjournalist.

När han arbetade med researchen till Swede Hollow snubblade han över ett spännande emigrantöde, som också blev en nyckel till det moderna Sverige. Knut Oscar Broady föddes som utfattig pojke i Uppsala, hörde till den första vågen av utvandrare och han förlorade allt under resan till det nya landet. På väg mot sin undergång i New York mötte han Gud och fick en kallelse: att slåss mot slaveriet. Detta ledde Knut Oscar Broady ut på inbördeskrigets slagfält, däribland Gettysburg. Han tycks vara överallt under de dramatiska år som formar såväl Lincolns USA som folkrörelsernas Sverige.

Om Översten skrev Dagens Nyheters recensent att romanen ”är oerhört rik… och i allra bästa mening folkbildande”, ”en skicklig berättares verk” och ”känns autentisk in i minsta kommatecken”.

Inom kort presenterar vi ytterligare författare till sommarens utökade Bokdagar.
Tidigare tillkännagivna medverkande till årets utökade Bokdagar i Dalsland 28 juli-1 augusti är: Suad Ali, José FigueroaGöran Greider, Sara Lövestam och Petronella Simonsbacka.

Fullständigt program presenteras på Bokdagar i Dalslands hemsida bokdagaridalsland.se i maj, då det också kommer att gå att börja boka biljetter till evenemanget.

OBS! Självklart följer vi pandemiutvecklingen och alla restriktioner. Programmet kan komma att ändras.