Mångbegåvade Dalslandsförfattaren Gunnar Källström har suttit i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål och arbetat på sina bokmanus sedan 2018. Hösten 2019 släppte han på en av Bokdagar i Dalslands författarkvällar kritikerrosade diktsamlingen ”Folkbiblioteket” och nu är han aktuell med novellsamlingen ”Rivjärnet i Taberg”, som han släpper i en av Bokdagar i Dalslands digitala sändningar på Youtube och Facebook. Denna gång från Nordiska Litteraturhuset, där boken kommit till. Under sändningen samtalar han med Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby om boken och sitt författarskap och om hur det är att lämna Åmål och Dalsland.

Gunnar Källström vid sitt skrivbord i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål.

– Vi har ju haft ett tjugotal nordiska författarstipendiater som suttit och jobbat med nya manus i vårt Nordiska Litteraturhus, men att ha haft Gunnar Källström som Åmåls- och Dalslandsboende författande hyresgäst har varit något alldeles särskilt, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Det är ju vad som bland annat gör ett litteraturhus värt namnet, att där skapas litteratur med kvalitet. Gunnar har dessutom fått väldigt fina omdömen för sina böcker, både av läsare och kritiker. Och hans flitighet och mångsidighet imponerar – han har på bara några år kommit med en roman, en diktsamling och novellsamling. Alla på etablerade kvalitetsförlag. Jag är författare själv, så jag vet hur hårt arbete och hur stor talang som krävs för det.

Gunnar Källström har sedan han flyttade till Åmål från Göteborg 2018 blivit en stark kulturprofil i kommunen. Med jazzklubbar, konserter, ståupp- och stumfilmskvällar och revysällskap. Och inte minst som bibliotekarie på Åmåls bibliotek och en tid som kultursamordnare i kommunen. I vår flyttar han vidare till Alingsås med sin familj.

– Han har även sedan 2019 suttit i Bokdagar i Dalslands litteraturgrupp, som diskuterar fram vilka vi bjuder in till våra litterära evenemang. Så Gunnar har verkligen blivit en självklar del av Bokdagargänget, säger Victor Estby. Det är en stor förlust för Åmål och Dalsland och oss på Bokdagar i Dalsland att han försvinner härifrån. Därför är det extra roligt att vi får släppa hans novellsamling och prata om den.

Boksläppet görs utan publik på plats från Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål och sänds via Bokdagar i Dalslands Facebook- och Youtubesidor torsdagen 18 februari kl 19.

– Det känns som en perfekt avslutningspresent både från oss till honom och från honom till Åmål och Dalsland, säger Victor Estby.

Gunnar Källström vid släppet av sin förra bok, diktsamlingen Folkbiblioteket, vid Bokdagar i Dalslands författarkväll på Åmåls stadshotell i oktober 2019. Foto Basel Khalas

Men alla Gunnar Källström-fans i Dalsland kan glädjas åt att han återkommer redan i sommar, som en av presentatörna vid sommarens Bokdagar i Dalsland i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål. Han kommer också att framträda med novellsamlingen ”Rivjärnet i Taberg” på Bokdagar i Dalslands Nordiska Novelldag, som skulle ha hållits nu i mars, men som skjutits fram till sista helgen i november. Han fortsätter även i juryn för Torkelsrudpriset – Dalslands poesipris, som delas ut vid Bokdagar i Dalslands Poesidagar i Dalsland – Dalslands Internationella Poesifestival, som sedan 2020 hålls vartannat år på Baldersnäs herrgård.

-Vilket vi självklart blev väldigt glada för, säger Victor Estby. Gunnar Källström är en sällsynt, underbart och förunderligt sprakande kulturell urkraft. Vi är tacksamma att få ha haft en dynamo på hans kreativitet i några år i Dalsland och att vi får ha kvar lite av den urkraften.