Årets Bokdagar i Dalsland får ytterligare en dag. Festivalen avslutas på söndagsförmiddagen med ett boksläpp på Kungsberget i Åmål. Med en ny deckare som utspelar sig på Kungsberget. Boken ”Morden på Kungsberget” är skriven av författaren Petronella Simonsbacka och kom till under hennes författarstipendiatvistelse i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål 2019.

Hittills har närmare tjugo nordiska författare arbetat i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål, de flesta i en hel månad. Detta tack vare ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, AIR Litteratur Västra Götaland och Åmåls kommun i ett regionalt författarresidensprogram. Flera av författarna har skrivit klart böcker tack vare stipendiattiden i Åmål.

Petronella Simonsbacka. Foto Chatrin Carlsson

En av de senaste stipendiaterna är Petronella Simonsbacka, som hade författarstipendium i Åmål i juni 2019. Hon hade kört fast i sitt skrivande, men tack vare tiden i Åmål lossnade det och upprustningen och nyinvigningen av Kungsberget, som ägde rum medan hon befann sig här inspirerade henne att börja skriva på en deckarroman. Nu är den färdig och har just getts ut som ljudbok. 1 augusti har pappersboken släppdatum och förlaget och Petronella har gett Bokdagar i Dalsland äran att släppa boken på Kungsberget i Åmål då. 

Petronella Simonsbacka i Nordiska Litteraturhuset i juni 2019, efter en författarkväll i huset, där hon berättat om sitt författarskap. Efter framträdandet fick hon boken Nya Röster av två av bokens författare Maria & Fatima Salem Foto Victor Estby

Det blir ett sedvanligt professionellt och festligt Bokdagarevenemang med bubbel och förstås med Petronella Simonsbacka på plats. Hon kommer att samtala med Bokdagar i Dalslands Victor Estby om boken, Åmål och stipendiattiden i Dalsland.

-Det här är förstås väldigt roligt att vi på ett så konkret sätt kan vara med och skapa förutsättningar för litteratur. Och att vi nu kan presentera det för vår publik, Åmål och Dalsland, säger Bokdagar i Dalslands Victor Estby. Jag ser mycket fram mot att samtala med Petronella om boken och om hur det har varit att sitta här och arbeta. Väldigt hedrande och passande att hon vill släppa boken på Bokdagarna och på Kungsberget. Vi är också glada över att få anledning att lyfta fram den upprustning som gjorts av en av Åmåls och landets vackraste oaser och utsiktsplatser, där vi också har ett bokskåp tillsammans med kommunen.

Bokdagar i Dalsland fortsätter också utveckla samarbetet med lokala krögare om att ordna picknickerbjudanden till publiken – på plats eller/och framför skärmarna. Vi följer utvecklingen kring pandemin och kommer att ordna ett boksläppsevenemang som fungerar oavsett restriktioner. Vi samarbetar också med Åmåls bokhandel och uppmanar till bokköp hos dem och ordnar smittsäker författarsignering.

Författarstipendiatprogrammet i Åmål har en paus sedan 2020, delvis beroende på pandemin. Men i höst hoppas vi att nya författare igen ska kunna sitta och arbeta igen i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål.