I nuläget har Bokdagar i Dalslands digitala livesändningar 2020 på Youtube och Facebook haft över 15 000 visningar totalt. Och verksamheten har nått ny publik runt om i Sverige och övriga Norden, som fått upp ögonen för de litterära evenemangen och Dalsland. Men även publiken i och kring Dalsland har ökat. Och efter att ha fått stöd bland annat från Kulturrådet satsar Bokdagar i Dalsland nu på att utöka sin stora sommarfestival 2021. Istället för två dagar i och kring Kulturmagasinet/Gamla kyrkan inne i Åmål kommer man att ha en fyradagarsfestival och genomföra evenemangsdelar i Håverud, Fengersfors och vid Tollebols kvarn.

Bokdagar i Dalsland 2019 lockade 4000 besökare. Foto Basel Khalas

-Responsen på vår digitala satsning är långt över förväntan, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Detta märkliga pandemiår har vi, som många andra, ställts inför svåra val. Ibland får man pausa, ibland satsa och pröva nya saker. Vi vet också att i stort sett alla stora litterära evenemangsarrangörer i landet tittat på våra sändningar, eftersom vi var tidiga med att göra litterära, digitala evenemang på ett så proffsigt sätt och med så hög ambitionsnivå.

När viruset nått Sverige hade Bokdagarna hunnit dra igång sitt 20-årsjubileumsår med två fullsatta författarkvällar på Åmåls stadshotell, en ny internationell poesifestival på Baldersnäs herrgård och en öppet hus-eftermiddag med invigning av våra nya, fina skyltar till vårt Nordiska Litteraturhus i Åmål.

-Nog tyckte vi att det var klämkäckt i början av pandemin – allt hojtande om det digitala, säger Victor Estby. Inget för oss på Bokdagar i Dalsland, som bygger på att låta människor mötas på plats i Dalsland genom litteraturen. Men om nu inte det var möjligt – kunde vi hitta vårt sätt att ändå få folk att mötas med hjälp av digitala lösningar? Få författare och samtalsledare att komma till våra evenemang i Dalsland och möta publiken via skärmar? Skulle de medverkande resa hit? Skulle tekniken och arrangemangen fungera? Skulle publiken strömma till? Skulle det kännas som Bokdagar i Dalsland?

Med totalt hittills elva genomförda livesändningar, åtta för sommarens Bokdagar-festival från Åmåls stadshotell, Not Quite i Fengersfors och Tingshuset i Mellerud och tre författarkvällar från First Hotel Bengtsfors, Tingshuset i Mellerud och Steneby bibliotek i Dals Långed, får Bokdagar i Dalsland se sig överbevisade om att det gick. När detta skrivs har Bokdagarnas digitala livesändningar på Youtube och Facebook haft över 15 000 visningar totalt. Och man har nått ny publik runt om i Sverige och övriga Norden, som fått upp ögonen för våra evenemang och Dalsland. Men även publiken i och kring Dalsland har ökat.

– Vi hoppas vi ska kunna välkomna publik på plats vid våra evenemang om en inte alltför avlägsen framtid, säger Victor Estby. Förhoppningsvis kan vi göra det redan i sommar till vår stora sommarfestival. Det vore fantastiskt! Och att få göra det inte bara i Åmål, utan även på Dalslands vackra landsbygd i Håverud, Fengersfors och Tollebol tillsammans med våra samarbetspartners Kuturrepubliken Dalsland/Pilgrimspop, Not Quite och Tollebols Byalag. Vi genomförde en livesändning ihop med Not Quite i somras, om lokala författaren Susanne Janssons postumt utgivna bok ”Vintervatten”  och det gav mersmak för både oss och Not Quite. Det är trevligt att få visa upp alla vackra platser i vårt landskap för författare och besökare och att få göra det ihop med proffsiga samarbetspartners genom litteraturen och i flera fall i spännande mix med andra kulturformer är väldigt roligt!

Digitala Bokdagar i Dalsland 2020 – Livesändning från Not Quite i Fengersfors med Helene Atterling, Lotta Olsson och Victor Estby. Foto Basel Khalas

Bokdagar i Dalsland har växt från 300 besökare vid starten till att locka 4000 besökare 2019.

Verksamheten består numera av välbesökta författarkvällar året om, en Nordisk novellfestival (Sveriges största, som hållits tolv gånger och 2019 lockade 400 besökare) skrivarkurser som det uppmärksammade Nya Röster-projektet och populära bokskåp (2020 lånades närmare 1400 böcker ut i skåpen), som från och med i år finns i hela Dalsland. 2019 hade verksamheten totalt 8100 besök.