Anna-Karin Palm, Martin Schibbye och Yukiko Duke samtalade på Digitala Bokdagar i Dalsland på Åmåls stadshotell 25 juli. Foto: Basel Khalas

Efter enbart invigningen och tre författarsamtal har redan årets jubileums-Bokdagar i digital form slagit publikrekord. När detta skrivs har festivalens livesända programpunkter totalt visats över 4100 gånger på Facebook och Youtube. Att jämföra med 2019 års publikrekord på 4000 besökare totalt.

-Vi är förstås överväldigade av responsen, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. I våras var vi osäkra på om vi överhuvudtaget skulle pröva en digital lösning. Det kändes så långt ifrån vad Bokdagar har varit i tjugo år: En litterär fest med både författare och publik på plats i samma rum i Dalsland. Vi lyckades efter stor möda vända det till att ändå få hit författarna, men utan publik på plats. Å andra sidan blev det en potentiell världspublik som kan se samtalen när som helst.

Han fortsätter:

– 4100 är en fantastisk siffra och ett bevis på att våra fantastiska inbjudna medverkande författare och samtalsledare berör. Visst är det inte samma sak som att uppleva samtalen och mötena på plats och visst kan man tycka att det inte går att jämföra digitala och livesiffror rakt av. Men vi har nått många nya tittare som annars kanske inte skulle kunnat ta sig till Dalsland och de litterära mötena. Vi vet att fler upptäckt Bokdagarna och Dalsland. Vad gäller nivån på siffrorna kan vi också säga att vi vet att många suttit framför samma skärm och tittat, så i själva verket är den verkliga publiksiffran ännu högre.

När andra arrangörer ställt in sökte Bokdagar i Dalsland stöd från sponsorer, nya som gamla, för en extrasatsning och såg efter en tid av planerande att det trots uteblivna biljettintäkter och ökade kostnader för digital teknik ändå kunde gå att ordna en smittsäker festival. Man bad även tittarna att bidra via swish och bankgiro. Och även där kom det in en slant.

-Vi ville inte överge vår publik, författarna – som många sedan länge redan var inbokade – och våra sponsorer och finansiärer. Kunde vi ville vi även stödja våra lokala tekniska samarbetspartners, krögare och caféer, säger Victor Estby. Vi är beroende av dem för att fortsätta kunna hålla en hög professionell på våra evenemang, så det var skönt att vi kunde göra detta tillsammans.

Nu laddar man om för två festivaldagar på Tingshuset i Mellerud 28-29 augusti. Och ett inspelat samtal om bortgångna Dalslandsförfattaren Susanne Janssons kommande roman ”Vintervatten”. Det samtalet spelas in på Not Quite och sänds som inledning på fredagen.

-Vi vill inte svika Dalsland och dalslänningarna heller, säger Victor Estby. Här är man van vid motgångar, och vi har på ett dalsländskt vis kavlat upp ärmarna när utsikterna verkat mörka. Dalslänningarna har i tjugo år varit vårt stöd på alla möjliga vis, besökt våra evenemang och bidragit till att ge våra besökande författare oförglömliga upplevelser när de besökt oss. Det är fantastiskt att det kan fortsätta trots en världsomfattande pandemi.