Första bokskåpsmånaden maj visar att boksuget är stort hos dalslänningarna. Över 200 böcker har redan lånats ut i Bokdagar i Dalslands och dess samarbetspartners skåp i Mellerud, Dals Ed, Bengtsfors och Åmål. Och fler skåp är på gång.

Kerstin Sandqvist och Lennart Lundgren från Håbols Byalag är glada och stolta över att inviga Dals Eds kommuns första bokskåp 4 maj 2020. Foto Victor Estby

I början av maj invigdes det första bokskåpet i Dals Eds kommun, vid församlingshemmet i Håbol. Och om två veckor öppnar museidelen av Tollebols kvarn, där Bokdagar i Dalslands tolfte bokskåp är uppsatt.

Urban Älveby och Ellionor Moberg konstaterar att det nya bokskåpet passar perfekt i Tollebols kvarns museum. Foto Victor Estby

Senare i sommar invigs fyra nya bokskåp i anslutning till Dalslands Sparbanks lokaler i centrala Färgelanda, Ed, Bengtsfors och Mellerud. Därmed finns bokskåpen i samtliga Dalslands kommuner.

Bokdagar i Dalsland har fått rapporter om att besökare bland annat från Uddevalla sedan förra året gör Dalslandsturer till bokskåpen och byter egna böcker mot andra. Besök har gjorts i Dals Långed, Håbol, Bäckefors och Fengersfors.

-Gensvaret är helt fantastiskt, säger Victor Estby, verksamhetsledare på Bokdagar i Dalsland. Tänk att vi tillsammans med våra samarbetspartners hittat ett fungerande sätt att sprida litteratur, fina böcker, läsupplevelser, som annars hade slängts på soptippen. Istället lämnar dalslänningarna in böcker till vårt Nordiska Litteraturhus i Åmål och vi kan då sprida dem vidare. Det är ju både litteratursmart och klimatsmart! Och utan alla fantastiska volontärer som tillverkar, sätter upp och tar ner och förvarar och fyller på böcker och sköter om skåpen hade det förstås aldrig gått. En stor eloge till dem!

Övriga bokskåpsorter: Sunnanå hamn, Billingsfors, Skåpafors och Gustavsfors.

Samarbetspartners är: Åmåls stadshotell, Åmåls kommun, Not Quite, Tollebols kvarn, Kultur Mellerud, Dals Eds kommun, Dalslands Sparbank och Bengtsfors kommun.