Bokdagar i Dalsland 2020 äger rum utan publik. Foto Basel Khalas

Det blir inga vanliga Bokdagar i Dalsland i sommar. I stort sett alla inplanerade gästförfattarna kommer (några har vi fått boka om), men samtalen sänds live på Youtube och Facebook. Två författarsamtal, ledda av Yukiko Duke, under de traditionella bokdagarna 24 och 25 juli, och övriga under hösten.

På grund av Coronasituationen vill vi ändå hitta sätt att bidra till att minska smittspridningen men öka litteraturspridningen. Och göra det på Bokdagars vis så gott vi kan. Därför planerar vi att genomföra en professionell variant av Bokdagarna helt utan livepublik och enligt alla myndigheternas rekommendationer.

Ett författarsamtal i Åmål 24 juli och ett 25 juli, samma datum som Bokdagarna skulle ha ägt rum. Troligen tillkommer ett författarinslag ytterligare 25 juli. Och sedan följer författarsamtal en gång i månaden under hösten.

Vi har klart att Yukiko Duke medverkar som samtalsledare 24 och 25 juli. Och att hon samtalar med Peter Mohlin & Peter Nyström 24 juli och med Anna-Karin Palm och Martin Schibbye 25 juli.

Det handlar om 45 minuters samtal i en digital livesändning på Facebook och Youtube, där författarna presenterar och samtalar med Duke och varandra om sina aktuella böcker och sina författarskap och svarar på frågor i direktsändning från tittarna.

Istället för en vanlig festival blir det premiären för vår digitala Bokdagarsatsning. Under hösten hoppas vi regelbundet kunna fortsätta med liknande livesända författarsamtal från andra ställen i Dalsland med de återstående författare som ursprungligen bokats in för sommarens bokdagar.

Alla samtal samlas sedan på vår nystartade Youtubekanal, där man redan kan ta del av tidigare Bokdagararrangemang och vår Bokdagarfilm, som visar en del av verksamhetens bredd. Trots att det inte går att se och höra och träffa författarna live skapar den här satsningen en större tillgänglighet. Årets Bokdagarsamtal kan man dessutom sedan uppleva när man vill och hur många gånger som helst.

Så kan vi också visa upp vårt vackra landskap och de fantastiska näringsidkare som finns här. Vi samarbetar även fortsättningsvis, i den här besvärliga situationen med lokala bokhandlare, restauranger, hotell och caféer, och det kommer att synas på olika sätt i samband med evenemangen.

Vi ordnar smittsäker boksignering, marknadsför dito förplägnad – take away och hemkörning – från näringsställena och kommer att tydligt visa var samtalen äger rum.

Alltså kommer vi att uppmana publiken som ser på samtalen digitalt att handla förtäring och böcker från våra samarbetspartners. En förutsättning för sändningarna är förstås också att vi anlitar de lokala teknikföretag vi samarbetar med sedan många år tillbaka. Vi är både i stort behov av dessa för att hålla en proffsig nivå kring våra evenemang och vill också i det här läget stötta dem så gott vi kan. Allt för att hålla Dalsland igång under mottot minska smittspridningen och öka litteraturspridningen.

Sändningarna 24 och 25 juli sker utan publik från Åmåls stadshotell i hotellets stora, vackra festsal. Och allt – i alla led och detaljer – enligt rekommendationerna från myndigheterna för att inte riskera att öka smittspridningen.

De som köpt biljetter till årets Bokdagar får pengarna tillbaka.