Cornelia Jansson, mottagare av Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium 2020. Foto Privat

Det blir artonåriga Cornelia Jansson som belönas med Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium 2020. Hon bor i Säffle, men går på Karlbergsgymnasiet i Åmål. Vinnarbidraget heter ”Ett samtal” och beskrivs av juryn bland annat som: ”en mångfacetterad historia, framställd med svindlande verkshöjd och en svärta, som samtidigt rymmer regnbågens alla färger.”

På Karlbergsgymnasiet läser Cornelia Jansson ekonomiprogrammet med juridisk inriktning. Hon har länge varit intresserad av skrivande och läser mycket. Några av hennes favoritförfattare är Sara Stridsberg, Bodil Malmsten och Flora Wiström. Vilka också inspirerar henne. I framtiden vill hon på något sätt arbeta med skrivande. Både som författare, men kanske även som journalist. Hon är väldigt intresserad av politik och samhällsfrågor. Hennes bidrag är en del av ett längre projekt hon arbetat med under en längre tid. Det har ännu ingen exakt handling, men hennes utgångspunkt är att det ska handla om människors liv, samt utmaningar som vi möter i olika åldrar. Den del hon skickat in är en del hon tycker sätter tonen för det hon vill se som slutresultat. Stipendievinnartexten publiceras i kommande numret av Dalslands Litteraturförenings tidning Korpgluggen.

Hela stipendievinnarmotiveringen lyder: ”I en mångfacetterad historia, framställd med svindlande verkshöjd och en svärta, som samtidigt rymmer regnbågens alla färger, har Cornelia Jansson vävt en berättelse som stannar kvar länge.”

Stipendiet består av 5.000 kronor, diplom och blommor och att ingå i juryn för det kommande årets stipendium. Förhoppningsvis kan Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium och Dalslands Sparbanks Litteraturpris delas ut i Åmål 24 juli 2020, självklart med största hänsyn tagen till det rådande virusläget.

I år kom det in tolv bidrag jämfört med förra årets 22 från skribenter 15-25 år gamla med Dalslandskoppling. Att antalet bidrag sjunkit i år beror troligtvis på Coronasituationen och att exempelvis skolor hållits stängda under våren.

I juryn har Elisabeth Boquist, Gunilla Gustafsson, Peter Bergting, Pia Hagmar och 2019 års stipendievinnare, Linnea Axelsson, suttit.