Produktiva Åmålsförfattaren Malin Eriksson mottar årets Litteraturpris.

Juryn för Dalslands Sparbanks Litteraturpris har utsett en vinnare för 2020: Malin Eriksson, uppväxt och deltidsboende i Tydje, söder om Åmål. Hon har sedan debuten 2008 gett ut en lång rad barn- och ungdomsböcker på etablerade förlag. Hon har framträtt flera gånger vid Bokdagars evenemang, senast på Barnens dag 2019, när hon skrev, regisserade och framförde en litterär hästteater ihop med hästar, ridskoleelever och ledare på Åmåls ridskola i Kulturmagasinet i Åmål.

-Jag känner mig hedrad över att få priset! säger Malin Eriksson. Det känns extra roligt att mitt författarskap uppmärksammas i Dalsland, min hembygd, där också flera av mina böcker har sina rötter.

Priset delas ut en gång året för att årligen uppmärksamma ett litterärt konstnärskap eller ett litterärt verk med anknytning till Dalsland. Priset består av ett diplom, blommor och 10 000 kronor. Bakom priset står Dalslands Litteraturförening och Dalslands Sparbank. Priset delades ut första gången år 2001. Priset kan inte sökas men alla får föreslå pristagare till juryn. Här är motiveringen till årets val av pristagare:

”Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2020 går till Malin Eriksson, som skrivit över tjugo böcker om hästar och livet runt stallet, varmhjärtade och välskrivna böcker i den hästlitterära tradition hon omhuldar. Få genrer är så lästa och älskade. Generationer av barn och ungdomar har vuxit, och växer, upp med hästböcker. ’Det är dags börja ta unga tjejers och andra hästboksläsares läsning och liv på allvar’,  står det i Hästmanifestet på bloggen barahastbocker, där Malin medverkar. Malin Eriksson får priset för sina böcker och för att hon synliggör och lyfter en litterär genre som varit både förbisedd och sedd över axeln.”

Juryn har bestått av Lena Grönlund, Jürgen Picha och Annelie Särud.

Tidigare pristagare är bland andra: Sigrid Combüchen, Daniel Poohl, Pia Hagmar, Peter Bergting, Marianne Tufvesson, Kristian Petri, Hans-Erik Engqvist och Christine Falkenland.