Bokdagar i Dalslands satsning på bokskåp blev förra året uppmärksammat över hela Sverige. TV, radio och tidningar rapporterade om att vi tillsammans med dalsländska samarbetspartners – kommuner, föreningar och näringsställen – spred litteratur gratis över en stor del av Dalsland. Från juli till i början av oktober lånades totalt nästan 700 böcker ut via skåpen. Tack vare det stora intresset för idén och nya och utvecklade samarbeten blir skåpen ännu fler och från och med i sommar finns skåpen i hela landskapet.

En av alla som botaniserat i bokskåpen är Malou von Sivers, som undersökte skåpet hos Not Quite i juli 2019. Foto Malin Robertson Harén

Det hela började med att Bokdagar i Dalsland tog emot allt fler böcker till sitt antikvariat i Nordiska Litteraturhiuset i Åmål. Istället för att kasta böcker efter dödsbon och flyttar och urvuxna hyllor lämnade dalslänningarna in dem till Bokdagar i Dalsland, som tacksamt tog emot dem. Allt färre återvinningsställen tog emot begagnade böcker och Bokdagars antikvariat fylldes till brädden. En idé blev att pröva att sommartid sätta upp ett skåp utanför Nordiska Litteraturhuset. Skåpet sattes upp 2017 och blev väldigt uppmärksammat och uppskattat.

Flera kommuner och näringsidkare och föreningar hörde av sig och ville ha bokskåp, de med. Så i juli 2019 fick skåpet på Ida Bäckmanns plats sällskap av nio nya bokskåp runt om i Dalsland. I ett uppmärksammat samarbete med Bengtsfors kommun, Melleruds kommun, Åmåls kommun, Åmåls stadshotell och Not Quite har man gjort litteraturen ännu mer tillgänglig. Satsningen har redan blivit en succé: Totalt har i år 680 böcker lånats ut till läshungriga dalslänningar och besökare i landskapet.

Dessutom inspirerades fler att göra liknande satsningar runt om i landet. Exempelvis hörde Västmanlands Författarsällskap av sig för att informera sig om vår satsning. Det resulterade sedermera i att sällskapet tillsammans med ett shoppingcenter och Ikea placerade ut bokhyllor i centret. Dalslandslitteraturen entusiasmerar!

1 oktober 2019 monterades Dalslandsskåpen ner för säsongen och 1 maj 2020 kan lässugna återigen botanisera i skåpen. Var helst man ser ett bokskåp i Dalsland är man mer än välkommen att låna böcker, läsa på plats, lämna vidare eller ta hem.

Nya bokskåpssamarbeten 2020 inleds med Tollebols kvarn, Dals Eds kommun med Håbols Byalag och Dalslands Sparbank. Tack vare samarbetet med Dalslands Sparbank, som även sponsrar Dalslands Sparbanks Litteraturpris och Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium, kommer bokskåp finnas i anslutning till bankens kontor. Och därmed från och med i sommar i centrala Mellerud, centrala Bengtsfors, centrala Ed och i centrala Färgelanda.

De nya samarbetena gör att bokskåpen från och med i sommar finns i Dalslands samtliga kommuner.

Bokskåp finns 1 maj till 1 oktober på följande platser:

I Åmåls kommun: På Kungsberget, vid Åmåls stadshotell och på Ida
Bäckmanns plats – Kyrkogatan 14 samt på Not Quite i Fengersfors. I Mellerud: Vid Sunnanå Hamn i Mellerud. I Bengtsfors kommun: Vid Coop i Bäckefors, vid gamla banvaktsstugan i Billingsfors, vid gamla affären
i Skåpafors, vid Kafé Schuckert i Dals Långed
samt vid Optimistens lanthandel i Gustavsfors.

Skåpet i Håbol i Dals Eds kommun kommer att placeras vid föramlingshemmet. Det skåpet sätts upp i början av maj.

Skåpet vid Tollebols kvarn ska sättas upp i museet och går att låna ur från och med att säsongen där startar i juni.

Sparbankens skåp placeras vid bankens kontor i Bengtsfors, Ed, Färgelanda och Mellerud under sommaren.