Vi på Bokdagar i Dalsland, Åmåls Bokhandel, Åmåls stadshotell, Restaurang Kupén och Marielles Kök & Café och Restaurang Solsidan vill bidra till att Åmål hålls igång i Coronavirustiderna. Senaste dagarna har Restaurang Kupén, Marielles Kök & Café och Åmåls stadshotell och Restaurang Solsidan uttalat nödrop på sociala medier och i lokala medier, Åmåls Bokhandel har sett en drastiskt minskad försäljning senaste veckan och vi på Bokdagar i Dalsland har fått skjuta på en författarkväll vi skulle ha arrangerat 2 april. Vi försöker nu vända trenden tillsammans!

Bokdagar i Dalsland fyller 20 år i år och har från och med i år börjat med Öppet hus-evenemang, som sköts av våra volontärer, i vårt Nordiska Litteraturhus i Åmål och nu utökar vi öppettiderna från en gång i månaden till en gång i veckan under resten av mars och april ut. Vi sätter ihop bokkassar och säljer dem, och förstås enskilda böcker, vid dörren till vårt hus mellan kl 16 och 19 varje tisdag i mars och april från och med nästa vecka – alltså 24 mars. Åmåls bokhandel är också med på detta med egna erbjudanden. Liksom Åmåls stadshotell, och lokala näringsställena Restaurang Kupén, Restaurang Solsidan och Marielles Kök & Café med rabatter.

I Åmål har vi sett att samarbete mellan exempelvis Bokdagar i Dalsland, Åmåls Bokhandel och lokala krögare gör Åmål bättre och trevligare och stärker alla som samarbetar, till skillnad från när var och en arbetar skild från omgivningen. Nu startar vi ett nytt samarbete för att försöka på vårt Åmålsvis både ta vårt samhällsansvar att inte öka smittspridningen och samtidigt ta vårt samhällsansvar för vår stad och bygd. Vi kallar samarbetet Bokmål i Åmål.

Vi på Bokdagar i Dalsland och Åmåls bokhandel ordnar bokpåsar – eller/och enskilda bokköp vid dörren – och caféerna och krogarna ger erbjudanden för dem som kommer dit och handlar mat med nyköpta böcker/bokkassar.
Sedan kan den som köpt böcker och mat ta hem eller ta hem ”bokmålen” (en bok/bokkasse och ett mål mat) till gamla, sjuka och rädda – eller till sig själva. Vi tänker på uppropen för författare och andra kulturarbetare och arrangörer nu och alla som tvingas vara hemma och har tid att läsa och kan ha trevliga stunder istället för långtråkigt och instängt. Och böcker som står i hyllorna kan nu få nya läsare. Samtidigt får de som är isolerade hemma ett gott mål mat.
I bästa fall har vi hittat en liten modell som kan vara en förebild för andra runt om i landet. Krögare eller caféer som inte redan anslutit får gärna göra det!

På bilden: Samarbetet Bokmål i Åmål – Victor Estby, Bokdagar i Dalsland, Jenny Andersson, Restaurang Kupén, Jürgen Picha, Åmåls Bokhandel, Lasse Orava, Åmåls Stadshotell, Marielle Thorin, Marielles Kök & Café (Restaurang Solsidan finns inte med på bilden, men är med i samarbetet).