Nu är alla namn klara till Bokdagar i Dalslands nya litteraturfestival – Poesidagar i Dalsland – Dalslands Internationella Poesifestival, som äger rum lördagen den 7 mars 2020 på Baldersnäs herrgård i Dals Långed. Dagen bjuder på poesi från fyra nordiska länder, musik, översättningar och samtal och såväl debutanter som veteraner.

Dalslandskända mångbegåvade och landets mest framstående översättare av isländsk litteratur John Swedenmark samtalar med isländska författaren och översättaren Hjörtur Pálsson om den stora isländska översättaren av svensk poesi Magnús Ásgeirsson och om Gustaf Fröding som översättare.

Lokala sångerskan Ulla Olsson sjunger Fröding på isländska och svenska.

Vinnaren av Tensta konsthalls textpris och deltagaren i poesitävlingen Ortens bästa poet, Mona Monasar, gästar festivalen och läser ur sin nyutkomna hyllade debutbok Modersmål.

En annan debutant, finlandssvenska, prisade scenpoeten Rosanna Fellman framträder med sin diktsamling Strömsöborna.

Dagen bjuder också på en programpunkt som rymmer hela tre lokala poeter: Åmålsförfattaren Gunnar Källström, AIR Litteratur Västra Götalands-stipendiaten i Åmål i oktober, Merima Dizdarevic´, och Dalslandskända, prisade Lina Ekdahl. Alla läser de ur sina aktuella verk och/eller pågående arbeten.

Under festivalen delas Torkelsrudpriset – Dalslands poesipris ut för första gången och tas emot av Claes Eriksson, som läser en specialskriven dikt om Dalsland och samtalar med Victor Estby.

Sveriges främsta översättare av dansk litteratur, Jonas Rasmussen, samtalar med mångfacetterade danska författaren Mette Moestrup om det danska poesiundret och läser på danska och svenska ur Moestrups senaste diktsamling Til den smukkeste, som kommer på svenska i höst, i översättning av Rasmussen.

Det hela avslutas med ett samtal mellan Augustvinnaren, författaren och journalisten Marit Kapla och sångaren och folkkära, hyllade låtskrivaren Tomas Andersson Wij, om lyrik och poesi med och utan musik. Samtalet leds av chefredaktören för Borås Tidning och tidigare kulturchefen för Svenska Dagbladet, Stefan Eklund, som också är presentatör under hela festivalen.

Inviger festivalen gör Västra Götalandsregionens kulturchef Katti Hoflin.

Biljetter finns att köpa på ticketmaster.se