Författarkväll på First Hotel Bengtsfors i Bengtsfors.
Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar två uppmärksammade författare vid sista författarkvällen i Bengtsfors, som också är årets sista i Dalsland: Monika Fagerholm och Mattias Hagberg.

Monika Fagerholm är en finlandssvensk författare, född i Helsingfors. Hon romandebuterade 1994 med den lovordade Underbara kvinnor vid vatten. Boken har filmatiserats och översatts till nio språk och utkommit i elva länder. Som författare debuterade Monika Fagerholm redan 1987 med Sham, en serie prosastycken.

För sina böcker har Monika Fagerholm mottagit och nominerats till ett flertal utmärkelser. För Underbara kvinnor vid vatten fick hon 1995 Runebergspriset och libristernas Kiitos kirjasta – Tack för boken – medalj. Boken har även nominerats till Finlandiapriset 1994, Augustpriset 1995, EU:s Aristeion-pris 1996 och International IMPAC Dublin Literary Award 1998. 1999 fick hon Nylands konstkommissions konstpris för Diva. 2003 fick hon Längmanska stiftelsens pris med en motivering där Underbara kvinnor vid vatten och Diva beskrivs som moderna klassiker, som haft en stark inverkan på yngre författargenerationer. Den amerikanska flickan vann Augustpriset 2005. 2016 tilldelades hon Svenska Akademiens nordiska pris.

Vid sidan av sitt författarskap har hon även forskat om Johan Ludvig Runeberg och Mirjam Tuominen.

Hon är aktuell med kritikerrosade romanen Vem dödade Bambi?, som är nominerad till Finlandiapriset och legat på Dagens Nyheters kritikertopplista under hösten.

Mattias Hagberg är frilansjournalist, författare och debattör och har en examen i sociologi från Göteborgs universitet. Han har även studerat historia, ekonomi och statsvetenskap.

Hagberg är medlem av frilansgruppen Textverk. Han är fast medarbetare i tidskriften Socialpolitik och medlem av redaktionsrådet för Ord & Bild. Han medverkar regelbundet på kultursidan på Göteborgs-Posten och har publicerat sig i tidskriften Arena och i Dagens Nyheter och Aftonbladet.

År 2006 kom Mattias Hagbergs debutbok, reportageboken Släpp fångarna loss – ett reportage om brott, straff och trygghet. Två år senare publicerade han Skräp, en bok som såg med kritiska ögon på vår konsumtionskultur.

Sedan slutet av 00-talet har Hagberg framför allt intresserat sig för gränsen mellan normalt/onormalt, friskt/sjukt, människa/djur, kultur/natur, biologiskt/socialt, ett intresse som bland annat resulterat i Herredjuret och i skräckromanen Rekviem för en vanskapt. Den senare tar upp Sveriges behandling av samer och andra ”annorlunda” under första halvan av 1800-talet. I februari 2015 utgavs De användbara, som kretsar kring samma tema som de två föregående romanerna och är placerat i ett svenskt 1930-tal åren före andra världskrigets utbrott.

I sina böcker kombinerar Hagberg ofta idéromanens form med ett skräckberättande.

Hans aktuella roman är kritikerhyllade Skallarna, som bland annat fått följande lovord i Svenska Dagbladets recensent Per Klingberg: ”Skallarna’ är en mörk liten pärla, suggestiv och undanglidande, och jag ser med spänning fram emot hur Hagbergs romanserie kommer att utveckla sig.”

Föreställningens längd ca 2 tim, inkl. paus 

Entré: 100 kr. För medlemmar i Dalslands Litteraturförening 60 kr.
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!

Mellan kl 18.00 och 19.00 serveras en soppmåltid på First Hotel Bengtsfors för 90:-.

Med reservation för eventuella ändringar.

Författarkvällarna arrangeras av Bokdagar i Dalsland och Bengtsfors kommun, i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Väst och First Hotel Bengtsfors.