Dalslänningar och turister har både lånat ur, och bidragit med böcker till, bokskåpen. På bilden författaren och journalisten Malou von Sivers. Hon besökte årets Bokdagar i Dalsland och vid ett besök på Not Quite bidrog hon till bokskåpet där. Foto Malin Robertson Harén

Bokdagar i Dalslands populära bokskåp vid Nordiska Litteraturhuset i Åmål, som suttit uppe sommartid sedan 2017, fick i juli i år sällskap av nio nya bokskåp runt om i Dalsland. I ett uppmärksammat samarbete med Bengtsfors kommun, Melleruds kommun, Åmåls kommun, Åmåls stadshotell och Not Quite har man gjort litteraturen ännu mer tillgänglig. Satsningen har redan blivit en succé: Totalt har i år 680 böcker lånats ut till läshungriga dalslänningar och besökare i landskapet.

-Det är helt fantastiskt att vi tillsammans kan sprida litteraturen på det här viset, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby när han summerar satsningsstarten. Och det är mycket uppskattat. Vi har fått enormt många positiva reaktioner från boklånare och samarbetspartners och vi har tagit emot en stor mängd bokkassar. Tolv stycken ända från Stockholm. Och nu i höst fortsätter dalslänningarna att bidra med boktravar. Idag kom ytterligare tio kassar från en dam som skulle flytta från Åmål till Falun och inte kunde få med sig alla böcker. Fortsätt bara: Släng inte böcker – vi tar emot och ser till att de får läsare!

1 oktober monterades skåpen ner för säsongen och 1 maj 2020 kan lässugna återigen botanisera i skåpen. Var helst man ser ett bokskåp i Dalsland är man mer än välkommen att låna böcker, läsa på plats, lämna
vidare eller ta hem.

Invigningen i juli skedde med nämnda samarbetspartners och medverkande volontärer. Händelsen uppmärksammades av tidningar, radio och TV.
Bokskåp finns från och med 2020 under säsongen 1 maj till 1 oktober på följande platser: I Åmål på Kungsberget, vid Åmåls stadshotell och på Ida
Bäckmanns plats – Kyrkogatan 14. På Not Quite i Fengersfors,
vid Sunnanå Hamn i Mellerud, Coop i Bäckefors,
gamla banvaktsstugan i Billingsfors, gamla affären
i Skåpafors, Kafé Schuckert i Dals Långed
samt vid Optimistens lanthandel i Gustavsfors.

Förmodligen blir det ännu fler skåp i Dalsland från och med våren 2020. Litteraturtörstande: Håll utkik!