Efter medborgarförslag från Dalslands Litteraturförening/Bokdagar i Dalsland och Anita K Alexanderson har Åmåls kommun i Gamla staden namngett en plats och en gata efter den kontroversiella författaren och journalisten Ida Bäckmann. Hon föddes och växte upp i Åmål, där hennes plats och gata invigs 5 juni, med hjälp av namnkunniga författare, journalister och skådespelare som fördjupar samtalet om Bäckmann. Invigare är Åmåls komunfullmäktigeordförande. Medverkar gör även en representant från Gustaf Fröding-sällskapet och en mässingssextett från Åmål. Hela invigningen och programmet, som sker i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål, är det fritt inträde till.

IDA BÄCKMANNS PLATS
16.45 Musik, mässingssextett från Åmål spelar från Fåfängebron/Fisketorget.
17.00 Victor Estby, verksamhetsledare Bokdagar i Dalsland, hälsar välkommen och presenterar programmet.
Anita K Alexanderson, styrelseledamot Dalslands Litteraturförening, läser delar av Selma Lagerlöfs text ur Röpecka, Gud och Lennart.
Lotta Robertson Harén, ordförande Åmåls kommunfullmäktige, inviger Ida Bäckmanns plats.
17.10 Victor Estby leder de församlade till Ida Bäckmanns gata och Vågmästargården.

IDA BÄCKMANNS GATA
17.15 Lotta Robertson Harén, ordförande Åmåls kommunfullmäktige, inviger Ida Bäckmanns gata.
Victor Estby presenterar Kerstin Thompson, styrelseledamot i Gustaf Fröding-sällskapet, som håller tal om Ida Bäckmann och Gustaf Fröding.

KULTURMAGASINET
17.30 Programmet i Kulturmagasinet börjar. Mässingssextetten
spelar. Victor Estby hälsar åter välkomna och presenterar
Ann-Marie Rauer, som tar över och presenterar gästerna
som ska vara med i samtalet:
Författarna Sigrid Combüchen och Enel Melberg och
TV- och radiojournalisten Elin Jönsson. Sedan samtal under
ledning av Ann-Marie Rauer.
19.00 Ann-Marie Rauer presenterar skådespelaen Anki Larsson.
Anki Larsson berättar om hur hon upptäckte Ida Bäckmann
i arbetet med en pjäs Larsson gjorde om Selma Lagerlöf.
Larsson och kollegan Teresia Pettersson läser ur pjäsen.
19.30 Avslutning. Anita K Alexanderson och Victor Estby tackar
publik och medverkande.
Sigrid Combüchen och Enel Melberg signerar sina böcker
om Ida Bäckmann vid Åmåls bokhandels bokbord inne i
Kulturmagasinet.

SIGRID COMBÜCHEN
Författare och kulturjournalist
Hon har bland annat mottagit De Nios stora pris, Selma Lagerlöfs litteraturpris och Augustpriset för romanen Spill. Har framträtt vid Bokdagar i Dalslands evenemang flera gånger, bland släpptes hennes bok Den umbärliga i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål 2014. som Boken gav upprättelse åt den i litteraturvärlden hånade och bespottade Ida Bäckmann. Samma år erhöll Combüchen Dalslands Sparbanks Litteraturpris. 2018 prisades hon för boken även med Frödingmedaljen av Gustaf Fröding-sällskapet.

ELIN JÖNSSON
TV- och radiojournalist
Utrikesreporter på TV, har tidigare varit mångårig utrikeskorrespondent i Ryssland och arbetat för en rad nyhetsprogram i TV och radio. Utgav 2008 reportageboken Konsten att dölja en massaker. En resa bakom sidenridån, om övergrepp 2005 i Uzbekistan, där hon varit på uppdrag för radio och TV. Hon regisserade samma år tillsammans med Magnus Gertten dokumentärfilmen Long Distance Love om en kirgizisk gästarbetare i Moskva. Hon har även ingående följt krigen i Tjetjenien och deras återverkningar på Ryssland.

ANKI LARSSON
Skådespelare
Har varit engagerad vid Riksteatern, Västernorrlands Regionteater, Fria Proteatern, Fria Teatern och Dockteatern Tittut. Medverkat i en lång rad filmer och TV-serier, däribland Beck, Äkta människor, Finaste Familjen, Sommaren med släkten och Solsidan. De flesta känner igen henne från TV-serien Saltön. I TV-programmet Gokväll visade det sig att hon också var mycket fascinerad av Ida Bäckmann, som Larsson lärt känna när hon studerat in sig till en pjäs hon gjort om Selma Lagerlöf.

ENEL MELBERG
Författare och översättare
Gett ut ett femtontal böcker och översatt böcker från estniska. Mottagit Estniska kulturfondens pris för bästa översättning från estniska, Sverigeesternas förbunds kulturpris, Svenska Akademiens översättarpris och Region Värmlands Litteraturstipendium. Gustaf Frödings dikt Det borde varit stjärnor gav namn åt Melbergs roman, utgiven 2014. Boken är också en kortversion av skaldens liv. Fem säregna kvinnor för ordet, med vars och ens språk och temperament. Samtidigt är boken en minibiografi om var och en: Modern Emilia, systrarna Matilda och Cecilia, beundrarinnan Ida Bäckman och sköterskan Signe Trotzig.

Presentatör och samtalsledare:
ANN-MARIE RAUER
Journalist och TV-programledare


Ida Charlotta Bäckmann

1867-1950
Journalist, författare
Uppväxt i Åmål, familjen bodde under hennes första nio år i
något av husen kring Fisketorget. Sedan köpte pappan en fastighet
i kvarteret Lejonet, där han också hade sin målarverkstad.
Hon bodde kvar i Åmål tills hon fyllt 23 år.
Ida Bäckmann var en kvinnlig pionjär som utrikesreporter
och rapporterade till både Dagens Nyheter och Stockholms Dagblad.
Hon blev häcklad och hatad för sin bok om Gustaf Fröding,
men med Sigrid Combüchens bok Den umbärliga 2014, fick Ida
Bäckmann upprättelse. Hon uppmuntrades av Selma Lagerlöf att
skriva om sin uppväxt.
Böckerna om flickan Röpecka beskriver uppväxten med lek
och hyss här runt ån.