Publikrekord för Bokdagar i Dalslands Nordiska Novelldag, som denna gång hölls på Saga Bio i Åmål. Tolfte upplagan av Sveriges äldsta novellfestival lockade 388 besökare. Här samtalar norska novellförfattaren Roskva Koritzinsky med Nina Katarina Karlsson. Foto: Basel Khalas

Lördagen 9 mars arrangerade Bokdagar i Dalsland för tolfte gången Nordiska Novelldagen. I år hölls Sveriges äldsta novellfestival för tredje gången på Saga Bio i Åmål, med gästande novellaktuella författare av högsta klass från Island, Norge, Sverige och Finland. Dagen lockade 302 besökare, vilket är publikrekord för Novelldagen. Lägger man dessutom till kvällens filmvisning av ”Gräns”, som bygger på en novell av John Ajvide Lindqvist, blir den totala publiksiffran 388.

-Det är enormt glädjande att lyckas locka så många intresserade av den nordiska novellkonsten till Dalsland och Åmål. För att få en uppfattning om hur stor publik det är för ett evenemang kan man göra den här jämförelsen: Hade vi haft motsvarande besökssiffra i Stockholm hade vi fyllt Globen med råge med enbart dagsprogrammet. Lägger vi till även filmvisningen hade vi dessutom fyllt Hovet, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby.

Populära satirfenomenen Mathias ”Villfarelser” Leclér och Victor ”Ville, Depressiva Döden” Johannesson smygsläppte under dagen sin första gemensamma bok, ”Ofrivilliga samtal”. Framträdde gjorde i övrigt Stina Stoor, David Liljemark, Ingrid Elam, Roskva Koritzinsky, Peter Sandström, Gudrun Eva Mínervudóttir, Danny Wattin, Nina Katarina Karlsson och John Swedenmark. Presentatör och samtalsledare för dagen var Yukiko Duke.