Intresset för sommarens Bokdagar i Dalsland 25-27 juli ökar förstås när vi välkomnar Åmålsbördiga, rosade romandebutanten Lin Jansson och en av Sveriges mest lästa författare, Jonas Jonasson, till litteraturfestivalen. ”Hur ofta debuterar Dalslandsfödda författare på ett av Sveriges största förlag och får sådana lovord? Därför extra roligt att få välkomna Lin Jansson till oss och vår publik”, säger Bokdagar i Dalslands Victor Estby och fortsätter: Och Jonas Jonasson är ytterst sparsam med sina framträdanden, så det är otroligt glädjande att vi lyckats locka honom till årets Bokdagar!

Lin Jansson. Foto: Ola Kjelbye

Lin Jansson är en kreativ och rolig sjuksköterskestudent. Hon är född och uppvuxen i Tösse i Åmåls kommun, men är numera boende i Göteborg, där hennes bok också utspelar sig. ”Ragga som du shoppar” är hennes första roman.

Lin Janssons debutroman, ”Ragga som du shoppar”, har fått en rad hyllande recensioner.

”Du måste byta raggningsmetod! Börja ragga som … typ som … som du shoppar! Du går fram till de sexigaste, snyggaste skorna i butiken och säger: Er vill jag ha! Kom! Precis så ska du göra med killar”. Det är vännernas råd till Lovisa när hon ännu en gång beklagar sig över att hon inte kommer någon vart med Adrian. Han som är enda anledningen till att hon överhuvudtaget går till jobbet. Lovisa har fastnat i en tillvaro hon helst hade dumpat, men när man närmar sig trettio och är lika talanglös som Kim Kardashian är det lättare sagt än gjort. Och så är det ju det här med Olivia, systern som Lovisa alltid stått så nära men som nu tycks försvinna mer och mer. Det kan hända så mycket med en familj när en av dem råkar riktigt illa ut. I flera år har Lovisas liv stått så still att hon börjat tro att det krälat in under en sten och dött, men det närmaste halvåret ska så många saker hända att ingenting snart är sig likt längre.

”Ragga som du shoppar” är en skratta-tills-man-kissar-på-sig-framkallande roman som blandar drastisk humor med allvar och träffande beskrivningar av dagens Sverige.

Här några av recensionerna:

”Det går ju inte att nonchalera en bok med en så underbar titel och den är lika rolig som den låter. Underhållande berättelse från första sidan till den sista. Ett extra plus för att man får skratta minst fem gånger per kapitel.” Expressen

”En redig sidvändare om psykisk ohälsa, kärlek, noll- ambitioner och förvirring. Och så garvar man. Slutet blir som ett filmmanus igen, men då är jag så förtjust i Lovisa att jag unnar henne allt gott i hela världen.” Ystads Allehanda

”Jag kan bara säga en sak – köp den, eller ge bort den till en mycket uttråkad person eller en vän i behov av omedelbar vägledning. Den skulle också kunna bli en mycket bra sit-com serie, med tanke på alla lösa trådar som lämnas i slutet. Jag kan redan nu se karaktärerna i en lägenhet med utsikt över Göte­borgs hamns lyftkran som bråkar om vem som skall hämta tvätten i tvättstugan eller vad som är livets mening.” Göteborgs-Posten

Jonas Jonasson. Foto: Anna-Lena Ahlström

Jonas Jonasson slog igenom redan med debutromanen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” och blev Sveriges mest sålda bok 2010, med sina drygt 600 000 exemplar. Boken blev även en älskad film av Felix Herngren och har själv fått en uppföljare och en Hollywoodversion är på gång.

Jonas Jonasson är aktuell med andra boken om Allan Karlsson, som nu blivit hundraettåringen.

Jonas Jonassons författarskap har fortsatt med romanerna: ”Analfabeten som kunde räkna” och ”Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)” och han är nu aktuell med fortsättningen på debutromanen: ”Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket”. Hans böcker har totalt sålts till 45 länder i svindlande 15 miljoner exemplar.

Inom kort presenterar vi ytterligare författare till sommarens Bokdagar. Tidigare tillkännagivna medverkande till Bokdagar i Dalsland i Säffle 25 juli är: Sara Lövestam, Jonas von Essen, Fatima Bremmer, Hans Rosenfeldt, Susanna Alakoski och Mats Söderlund.
Tidigare tillkännagivna medverkande till Bokdagar i Dalsland i Åmål 26-27 juli är: Göran Everdahl, Malou von Sivers, Fatemeh Khavari och Annie Hellquist, Jens Liljestrand, Helena von Zweigbergk, Kent Werne, Vigdis Hjorth, Anna Tell och Sami Said.

Fullständigt program presenteras på Bokdagar i Dalslands hemsida bokdagaridalsland.se i maj, då det också kommer att gå att börja boka biljetter till evenemanget.