Göran Everdahl. Foto: Sara Moritz

Bokdagar i Dalslands traditionella författarfrukost på festivalens lördagsmorgon – i år 27 juli – är ett populärt inslag, som brukar locka många bok- och frukostsugna. Tidigare författare som framträtt vid författarfrukosten är bland andra Lasse Eriksson, Björn Hellberg och Sven Olov Karlsson. Årets författarfrukost gästas av välkända författaren, journalisten, filmkritikern och spanaren Göran Everdahl. Han samtalar med Bokdagars Victor Estby om sin senaste bok, Boken om Lagom.

Göran Everdahl medverkar sedan många år i radioprogrammet Spanarna, SVT:s Gomorron Sverige och Go’kväll. Han har även varit sommarvärd i P1 två gånger och vann På spåret tillsammans med författaren och spanarkollegan Helena von Zweigbergk. Han är även manusförfattare för TV och har skrivit flera böcker för vuxna och barn.

Hans senaste bok är Boken om lagom. I den går Göran Everdahl på djupet med begreppet lagom och vilka uttryck det tar i våra liv. Det är underhållande, intelligent och med ett särskilt öga för detaljer i våra traditioner, populärkultur och historieskrivning.

Everdahl beskriver Landet Lagom med milstolpar som mellanöl, nigstrejk och kärnkraftsomröstning. Själv kommer han ut som jojobantare och lydig sopsorterare samt granskar vårt förhållande till svenska hjärtefrågor som fikabröd, Ingmar Bergman och fredagsmys. Han tar upp aspekter på rättvisa och privatmoral, beskriver demokratiseringen av svenskt mode och ger en mängd praktiska tips, till exempel på hur man kan vara lagom miljösmart. Everdahl liknar lagom-tillståndet vid en personlig livsstilstermostat. Långt från perfektion, men med en okej balans mellan jobb och hemliv, hälsa och frosseri, glädje och allvar. Just så blir lagom bäst. Boken har också getts ut på engelska.

-Det här blir en perfekt författarfrukost, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby, som kommer att samtala med Göran Everdahl på scenen. Allt man kan begära att få sig till livs till morgonkaffet: Tänkvärdheter och uppiggande skratt och det från en välskrivande, underhållande, varmögd, trygg och välkänd författare som Göran Everdahl, som har en alldeles särskild förmåga att med glimten i ögat hålla upp en lagom skrattspegel framför oss. Det här ser jag mycket fram mot!

Inom kort presenterar vi ytterligare författare till sommarens Bokdagar. Tidigare tillkännagivna medverkande till Bokdagar i Dalsland i Säffle 25 juli är: Sara Lövestam, Jonas von Essen, Fatima Bremmer, Hans Rosenfeldt, Susanna Alakoski och Mats Söderlund.
Tidigare tillkännagivna medverkande till Bokdagar i Dalsland i Åmål 26-27 juli är: Malou von Sivers, Fatemeh Khavari och Annie Hellquist, Jens Liljestrand, Helena von Zweigbergk, Kent Werne, Vigdis Hjorth, Anna Tell och Sami Said.

Fullständigt program presenteras på Bokdagar i Dalslands hemsida bokdagaridalsland.se i maj, då det också kommer att gå att börja boka biljetter till evenemanget.