Guðrún Eva Mínervudóttir.

Guðrún Eva Mínervudóttirs nya, rosade novellsamling Ástin, Texas.

Guðrún Eva Mínervudóttir (IS) har gett ut flera romaner, nominerats till och vunnit isländska motsvarigheten till svenska Augustpriset,
Íslensku bókmenntaverðlaunin, och är översatt till flera språk, dock inte tidigare till svenska. På Nordiska Novelldagen i Åmål får den svenska publiken för första gången ta del av hennes författarskap på svenska med hjälp av den främsta översättaren av isländsk litteratur till svenska, John Swedenmark. Här samtalar de på engelska om Mínervudóttirs författarskap och läser på isländska och svenska ur hennes nya, kritikerhyllade novellsamling Ástin, Texas.

John Swedenmark.
Danny Wattin. Foto Anna-Lena Ahlström
Danny Wattin debuterade med kritikerrosade novellsamlingen Stockholmssägner och har sedan dess skrivit flera hyllade och älskade romaner. Nu är han tillbaka med novellsamlingen Historiegeneratorn i sann, egensinnig, halsbrytande wattinsk anda.

Danny Wattin (SE) har judisk bakgrund och har bott i Australien, något som präglar hans författarskap. Han har sin helt egna stil och ton, humoristisk och som spränger gränser och genrer. Han debuterade 2005 med novellsamlingen Stockholmssägner, som snabbt fick kultstatus. Efter romanerna Vi ses i öknen och Ursäkta, men din själ dog just kom Herr Isakowitz skatt 2014, en på samma gång sorglig och humoristisk berättelse om ett av historiens mörkaste kapitel. En historia om dramatiska livsöden, livsavgörande tillfälligheter och starka excentriska karaktärer som formats i skuggan av nazismen. Den blev hans andra genombrott som författare, fick strålande recensioner och översattes till flera språk. På Nordiska Novelldagen framträder han med nya boken Historiegeneratorn, hans första novellsamling sedan debuten.

Roskva Koritzinsky. Foto Håkon Berg
Novellsamlingen Jag har ännu inte sett världen blev i höstas nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris och är Roskva Koritzinskys första bok som översatts till svenska.
Översättningen är gjord av Joar Tiberg.

Roskva Koritzinsky (NO) debuterade med novellsamlingen Här inne en plats, 2013. Två år därpå följde romanen Flamman och mörkret och nu har hon återvänt till novellen med samlingen Jag har ännu inte sett världen, som utgör en höjdpunkt inte bara i hennes författarskap, utan också i norsk litteratur. Med denna sin tredje bok blev hon nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2018. Det är hennes första bok översatt till svenska. På Nordiska Novelldagen samtalar hon med Kultur i Västs nya litteraturkonsulent Nina Katarina Karlsson. De läser ur Koritzinskys novellsamling på svenska och norska.

David Liljemark. Foto Anna Liljemark
Värmländska serietecknaren, musikern och filmregissören David Liljemark är aktuell med en utökad utgåva av novellsamlingen Dä ha satt säj på hôvve – Värmländske betraktelser.

David Liljemark (SE)har bland annat gjort sig känd som en av Sveriges främsta serietecknare och har medverkat i de flesta svenska tidningar. Han har gett ut över tjugo seriealbum, exempelvis de om värmländska förfadern, helbrägdagöraren Fredrik August Boltzius. 2012 kom Liljemarks prosadebut, novellsamlingen Dä ha satt säj på hôvve – Värmländske betraktelser på Heidruns förlag, med vansinniga, humoristiska noveller på värmländska. Till Nordiska Novelldagen kommer Liljemark med en utökad utgåva av novellsamlingen. Han har mottagit Region Värmlands litteraturstipendium, Karlstads kommuns kulturstipendium till Gustaf Frödings minne och utsetts till Årets värmlandsförfattare. Liljemark är även aktuell med seriesamlingen David Liljemarks underbara värld.

Stina Stoor. Foto Nasti Roos
Stina Stoors senaste novell, Monte Carlo, ingår i en Novellixbox med noveller av fler stora västerbottniska berättare: Sara Lidman, Per Olov Enquist och Torgny Lindgren.

Stina Stoor (SE) räknas som en av Sveriges främsta nya novellister, kanske den allra främsta. Hon debuterade med novellsamlingen Bli som folk 2015, som hyllades av enig kritikerkår och bland annat nominerades till Augustpriset. Priserna hon mottagit är många: Umeå novellpris, Sveriges Radios novellpris, Katapultpriset och Borås Tidnings debutantpris. Stoor har medverkat flera gånger på Nordiska Novelldagen. På årets Novelldag samtalar hon med Yukiko Duke och läser ur sin senaste novell, Monte Carlo, som getts ut i en Novellixbox tillsammans med noveller av andra litterära storheter med rötter i den västerbottniska berättartraditionen: Per Olov Enquist, Sara Lidman och Torgny Lindgren.

Peter Sandström. Foto Marica Rosengård
I Mamma november. Åtta betraktelser handlar det om familjen, den enhet som varken kan väljas eller väljas bort. Hur går det med förväntningarna på de närmaste när man förändras, utvecklas, blir äldre?

Peter Sandström (FI) är en av den finlandssvenska litteraturens mest betydande författare. Han har medverkat på Nordiska Novelldagen flera gånger och har gett ut nio verk, flera av dem är prisade novellsamlingar. Redan i hans första novell heter huvudpersonen »Sandström». Under författarskapets gång fortsätter han att leka med den egna identiteten och fakta ur det egna livet. Peter Sandströms Nykarlebybakgrund, hans barndom, föräldrar, syster, utflyttning till Åbo, familjebildning och författarskap fiktionaliseras och får de mest överraskande utlöpare. Han har tagit emot Runebergspriset, Svenska YLE:s litteraturpris och Helmetpriset och nominerats till Finlandiapriset och Nordiska rådets litteraturpris. Dessutom har han belönats av Svenska Litteratursällskapet fem gånger, senast för nya novellsamlingen Mamma November.

Ingrid Elam. Foto Martin Stenmark

Svenska noveller från Almqvist till Stoor vänder sig till både den nyfikna och experten och kan ses som en systerbok till Svensk poesi som gavs ut 2016. Mer än nittio noveller, såväl kanoniserade klassiker som bortglömda pärlor, av kända och okända författare, har samlats av redaktörerna Ingrid Elam och Jerker Virdborg. En bok att läsa och behålla för alla tider.

Ingrid Elam (SE) är professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Hon är verksam som litteraturkritiker i Dagens Nyheter, Borås Tidning och Sveriges Television och har varit kulturchef på Göteborgs-Tidningen, Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter. Flera sakprosaböcker har hon gett ut tidigare, som Ny svensk prosa, Tegnér och författarrollen och Jag, En fiktion. Hon har belönats med Tegnérpriset, Gerard Bonniers essäpris, Gleerups skönlitterära pris och Lotta von Kraemers pris. Hon är aktuell med novellantologin Svenska noveller – Från Almqvist till Stoor, som hon varit redaktör för tillsammans med Jerker Virdborg. Boken har fått ett mycket varmt mottagande. ”Ett tegelstensmonument över svensk novellkonst”, skrev exempelvis Sydsvenskan.

Victor ”Ville, Depressiva Döden” Johannesson.
Mathias ”Villfarelser” Leclér.
Facebook- och Instagramfenomenen och boksuccéerna Villfarelser (Mathias Leclér) och Depressiva Döden (Victor ”Ville Johannesson) gör bok ihop. Den första gemensamma, Ofrivilliga samtal, av författarnamnet Villfarelser och Döden smygsläpps på Nordiska Novelldagen.

Victor ”Ville” Johannesson, alias Depressiva Döden, är uppvuxen i Dalsland, bor i Åmål och är bildlärare på en skola i Bengtsfors. Han bokdebuterade 2017 med Depressiva Döden – Fan vad trist. 2018 mottog han Dalslands Sparbanks litteraturpris på Bokdagar i Dalslands litterära sommarfestival. Med sina humoristiska och svarta bilder och texter, som sprungit ur hans kreativa bearbetningar av egna depressioner, har han lockat 20 000 följare på Facebook och Instagram.

Mathias Leclér, alias Villfarelser, är satiriker från Uppsala. Han har med sina knivskarpa svartvita bilder och lika skarpa, snärtiga, dråpliga texter, lockat omkring 200 000 följare på Facebook och Instagram. Hans bilder delas flitigt på sociala medier. Debutboken Krama mig hårt din jävel! kom 2017 och är slutsåld, 2018 kom Ingen panik ångest, som han gjort tillsammans med fotografen Per Englund.

Och nu kommer alltså Villfarelsers & Dödens (även gemensamma Instagram- och Facebooksidor med tusentals följare) första gemensamma bok, Ofrivilliga samtal, som smygsläpps på Nordiska Novelldagen, där författarna samtalar med Yukiko Duke.

Yukiko Duke. Foto Anna Widoff

Presentatör och samtalsledare för Nordiska Novelldagen 2019 är Yukiko Duke, journalist, författare, moderator och översättare av japansk skönlitteratur. Hon recenserar böcker i Svenska Dagbladet och har varit bokrecensent i Gomorron Sverige i SVT 1 och programledare/reporter för SVT:s debattprogram Kvällsöppet och litteraturmagasinet Röda rummet och krönikör i Tidningen Vi och ICA-kuriren. Hon är även konstnärlig ledare för den internationella litteraturfestivalen Sthlm Literature och redaktör Vi Läser. Hon har också en populär Youtubekanal där hon recenserar aktuella böcker.

Scen ur prisade filmen Gräns.

När det ordinarie programmet är slut visas på Saga Bio Guldbaggebelönade, kritikerhyllade tillika Sveriges bidrag till Oscarsgalan Gräns, som bygger på en novell av John Ajvide Lindqvist.

Både till Nordiska Novelldagens ordinarie program och filmvisningen av Gräns är det fri entré.

Program Nordiska Novelldagen Lördagen den 9 mars 2019, Saga bio Åmål

10.00 Välkommen Victor Estby Dalslands Litteraturförening inleder

Presentatör Yukiko Duke tar över dagen

Invigning Ida Rådman Tillförordnad kommunchef Åmåls kommun

10.15 Guðrún Eva Mínervudóttir (IS) – John Swedenmark (scensamtal, som sker på engelska, läsning på svenska och isländska)

10.45 Fikapaus

11.30 Danny Wattin  (SE)

12.00 Roskva Koritzinsky (NO) – Nina Katarina Karlsson (scensamtal)

12.30 David Liljemark (SE)

13.00 Lunchpaus

14.00 Stina Stoor (SE) – Yukiko Duke (scensamtal)

14.30 Peter Sandström (FI)

15.00 Fikapaus

15.30 Ingrid Elam (SE)

16.00 Victor ”Ville – Depressiva Döden” Johannesson/Mathias ”Villfarelser” Leclér (SE) – Yukiko Duke (scensamtal)

16.30 Avslutning Victor Estby Dalslands Litteraturförening

18.00 Filmen ”Gräns” visas

Fri entré, dörrarna öppna under paus, kom i tid! Begränsat antal platser!

Med reservation för eventuella ändringar.