Johanna Frid.
Foto Jennifer Sameland

Romandebuterande författaren Johanna Frid, som gästar Bokdagar i Dalslands och Forum för poesi och prosas författarkväll på Åmåls stadshotell 7 februari kl 19 med kritikerhyllade Nora eller Brinn Oslo brinn, får Dagens Nyheters kulturpris 2019 med motiveringen:
”Om du står i ett hål, sluta gräv”, lyder ett råd till berättarjaget i ”Nora eller Brinn Oslo brinn”. Johanna Frid har i stället fortsatt gräva i de mörkaste av känslor och kroppsliga tillstånd. Att hon dessutom gjort det med stilistisk finess och dråplig humor gör hennes roman till årets mest glädjande grävjobb.”

Det blev klart vid en prisutdelning i Stockholm igår kväll, måndag. Hennes kommentar till priset, som består av Eva Langes skulptur Lilla regnet, ett diplom och 50.000 kronor:

– Det är festligt och storslaget. Framför allt betyder det mer skrivtid. Och någon typ av acceptans, ett tecken på att bli accepterad och bekräftad av en specifik kultursfär, skriver Dagens Nyheter.

DN:s kulturpris har delats ut sedan 2007. Fem kandidater i fem genrer – film, konst. scenkonst, litteratur och musik – nomineras av DN:s kritiker. Pristagaren utses därefter av kulturredaktionen.

Jens Liljestrand. Foto Fredrik Hjerling

Samtidigt mottog författaren och Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand DN:s kritikerpris Lagercrantzen med motiveringen:
”I Vasaloppet, på den fossila flygsemestern, under stjärnorna med afghanska flyktingar – inget mänskligt är denne kulturjournalist främmande. Med lustfylld stil och ständigt uppdaterad bildning följer han tidens verk och fenomen, om det så är klassiska folkhemshjältar som Vilhelm Moberg eller den nya klickokratins aristokrater. Därför får Jens Liljestrand DN:s kritikerpris Lagercrantzen 2019.”

Som författare är Liljestrand aktuell med Augustnominerade Vilhelm Moberg-biografin Mannen i skogen. Med den kommer han till sommarens Bokdagar i Dalsland.

Bokdagar i Dalsland gratulerar de välförtjänta pristagarna!