Förväntan inför sommarens Bokdagar i Dalsland stiger när vi välkomnar två författarskap av högsta klass med bakgrund i Dalslandstrakten: kritikerrosade spänningsförfattaren Anna Tell från Årjäng och prisade och Augustnominerade Sami Said, som bott i Åmål. ”Det är ju extra roligt förstås att lyckas locka aktuella, etablerade, hyllade författare från vår del av den litterära världen till Bokdagarna 25-27 juli 2019”, säger Bokdagar i Dalslands Victor Estby.

Anna Tell. Foto Helén Karlsson

Anna Tell från Årjäng är statsvetare och kriminalkommissarie med ett förflutet inom Försvarsmakten. Hon har tjugo års erfarenhet av operativt arbete i Sverige och internationellt, har arbetat som narkotikapolis (”kanske det roligaste jobbet man kan ha inom polisen”) och på Balkan. Det var dock erfarenheterna som major i Afghanistan som fick henne att börja skriva på det som sedan blev romandebuten Fyra dagar i Kabul.

I Kabul arbetade Anna Tell som major, och var en av få kvinnor i en mansdominerad miljö. Precis som Amanda Lund, huvudkaraktären i hennes bok.

I kommande uppföljaren, Med ont fördrivas, har Amanda Lund nyligen återvänt till posten som förhandlare och operatör inom Nationella insatsstyrkan efter sin föräldraledighet. Genast dras hon in i förvecklingarna kring ett fall med en försvunnen svensk polis, stationerad i Pristina, Kosovo.
Samtidigt kör den före detta polisen Ellen Engwall en bil med okänd last genom Europa. Och i Sverige sörjer en man djupt och eftersträvar hämnd.

Fyra dagar i Kabul har fått många fina recensioner. Här följer några:

”Debutanten Anna Tell har bakgrundskunskapen för att kunna skriva deckare, bättre än de flesta. Hon är själv kriminalkommissarie sedan många år och har arbetat inom Försvarsmakten. Kanske är ’Fyra dagar i Kabul’ så bra för att den är trovärdig? (…) Tell har förmågan att berätta så att man bara måste få veta hur det går. (…) Det handlar om dosering, som i riktigt bra matlagning. Anna Tell lyckas med avvägningen: det är lagom mycket miljöbeskrivning, elegant inlagda detaljer om huvudpersonernas privatliv och inga onödiga överdrifter. Det ska bli en hel serie om Amanda Lund, och håller uppföljarna samma höga nivå är de verkligen något att se fram emot.” skrev Lotta Olsson i Dagens Nyheter.

”En otroligt intresseväckande spänningsroman. Tala om att vara fångad från första till sista sidan och sedan ha mycket att prata om”, menade Eva Boström i Amelia.

Maria Näslund i Göteborgs-Posten skrev: ”Tell är bra på miljöer och har känsla för dialog. (…) Framförallt är det uppfriskande med nya perspektiv, miljöer och människor.”

Anna Tells andra bok i kritikerhyllade serien om internationella förhandlaren
Amanda Lund kommer ut i mars.
Sami Said. Foto Annika af Klercker

Sami Said är född i Keren i Eritrea, och är uppvuxen på olika ställen, bland annat Göteborg och Åmål. Han debuterade med kritikerrosade romanen Väldigt sällan fin 2012. För den tilldelades han Sveriges Författarförbunds debutantpris Katapultpriset och bokcirklarnas Stora läsarpriset. Han nominerades även till Borås Tidnings debutantpris. 2013 utkom hans andra roman Monomani. I augusti samma år var han sommarvärd för Sommar i P1 och framträdde på en av Bokdagars och Forum för poesi och prosas författarkväll, som blev fullsatt.

Nu är han tillbaka med Människan är den vackraste staden, en roman fylld av liv och humor, en kalejdoskopisk berättelse om vår tid, som 2018 blev nominerad till Augustpriset i den skönlitterära klassen.

Sami Saids roman Människan är den vackraste staden nominerades i höstas till Augustpriset.

Boken har fått en rad hyllande recensioner:

”Det är en glädje att läsa honom. Romanen har ett tätt språk att sätta bo i, jag som läsare vill flytta in för gott. Var och varannan mening bär på livsvisdomar och ordlekande humor och språket skiftar i tilltal: går från poesi, till drama och vidare till action”, skrev Sydsvenskan.

Expressen:

”Sami Said har radat upp ingredienserna vänskap, existentiell kris, världspolitik, poesi, fascism, nyfattigdom, humor, trots och desperation och hällt dem i en litterär fruktpress. Resultatet är ännu ett kliv framåt i ett författarskap som börjar närma sig Mare Kandres eller P O Enquists dovt kvillrande tassemarker.”

M-Magasin:

”Sami Saids tredje, gnistrande roman – en tragikomisk pikaresk med bultande samtidshjärta och ett språkäventyr där varje mening är en poetisk fullträff. Blir det Augustpriset? Jag siktar mot stjärnorna och håller tummarna för San Francisco.”

I mars presenterar vi ytterligare författare till sommarens Bokdagar. Tidigare tillkännagivna medverkande är: Malou von Sivers, Fatemeh Khavari och Annie Hellquist, Jens Liljestrand, Helena von Zweigbergk, Kent Werne och Vigdis Hjorth. Fullständigt program presenteras på Bokdagar i Dalslands hemsida bokdagaridalsland.se i maj, då det också kommer att gå att börja boka biljetter till evenemanget.