Succéraden av fantastisk litteratur till sommarens Bokdagar i Dalsland fortsätter! ”Kan man vara annat än lycklig och förväntansfull när man lyckats locka en av Nordens stora författare, norska Vigdis Hjorth, och vassa, prisade journalisten, författaren och konspirationsteoriexperten Kent Werne till Bokdagarna 25-27 juli 2019?” säger Bokdagar i Dalslands Victor Estby.

Vigdis Hjorth är en av Norges stora författare, med 30 utgivna böcker bakom sig i flera genrer. Hennes aktuella bok på svenska, Arv och miljö, blev ett publik- och kritikergenombrott och har debatterats och diskuterats flitigt både i Sverige och Norge. Den intensiva och medryckande romanen om en kvinnas kamp för att få äga sin egen berättelse och de svåra syskon- och föräldrarelationerna blev en sensation när dem kom ut i Norge. Romanen har sålt i över 100 000 exemplar, översatts till en rad språk och nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris.

Vigdis Hjorth. Foto Agnete Brun

”När jag slår igen norska Vigdis Hjorths roman Arv och miljö är jag på samma gång utmattad och upprymd. Det är den sortens text som lämnar mig med känslan att det var precis så här den måste skrivas, med det här språket, i den här formen. /…/ Och vilken skicklig författare hon är, Vigdis Hjorth! ” skrev Svenska Dagbladet.

Dagens Nyheter menade i sin recension: ”Dess starka emotionella sanningar griper tag direkt, redan innan familjehemlighetens konsekvenser rullas upp: jag viker tidigt hundöra efter hundöra för att markera insikter, rörelse, formuleringar.”

Boken hyllades även i P1:s Kulturnytt: ”Arv och miljö är en oerhört välskriven roman, en roman med en sorts taktil känsla – om en roman alls kan ha det. Själv har jag med blyerts skrivit bland annat så här i boken: måleriskt, talspråksflöde, febrighet, psykoanalys. För Vigdis Hjorth jobbar med rytm. Hon har kapitel som kan vara två rader, hon skriver som med pensel när hon fångar ett väder, en plats.”

Kent Werne är frilansjournalist och författare med en rad avslöjande artiklar och reportageböcker bakom sig. Bland annat har han utkommit med böckerna Du sköna nya hem och Amerikansk höst. Hans senaste bok är den fascinerande och underhållande Allt är en konspiration: En resa genom underlandet. som väckt stor uppmärksamhet, fått lysande omdömen och sedan den kom ut har Werne varit flitigt anlitad föreläsare runt om i Sverige.

Kent Werne. Foto Jan-Åke Eriksson

Låg USA:s regering bakom 9/11? Mördades John F. Kennedy av CIA? Dirigeras flyktingströmmarna av George Soros? Är klimathotet en bluff? Styrs världen egentligen av Bilderberggruppen, Illuminati, muslimer eller judiska finansmän? Många tror det. Där vissa ser lobbyism, ideologi och marknadskrafter ser andra en konspiration, en hemlig sammansvärjning som fejkar terrordåd, skapar finanskriser, mördar olydiga politiker, kontrollerar medierna och manipulerar demokratin. De kallas konspirationsteoretiker. Själva ser de sig som sanningssökare. Och de sprider sin sanning genom böcker, filmer och i sociala medier, i en växande ekokammare.

Allt är en konspiration handlar om konspirationstänkandets värld. Kent Werne möter ledande konspirationsteoretiker, frilägger en för många okänd idéhistoria och undersöker varför konspirationsteorier uppstår och i vissa lägen som just nu sprids som en löpeld bland folk som inte hade en aning om att världen styrs av rymdödlor.

Boken har väckt stor uppmärksamhet i media, fått lysande omdömen och sedan den kom ut har Werne varit flitigt anlitad föreläsare runt om i Sverige.

Några kritikerröster om boken:

”En helt fantastisk bok, en rapp och underhållande rundmålning av konspirationsteoriernas förlovade värld.” Mattias Hagberg, GP

”En djupt imponerande bedrift. Allt är en konspiration håller internationell klass och förtjänar att bli översatt och läst inte bara i Sverige.” Rasmus Fleischer, Expressen

”En bok som borde ingå i alla statsvetenskapliga grundkurser.” Jonas Thente, DN

”Det är spännande och intressant rakt igenom. Mellan raderna anar man varningen för en smäll i en snar framtid, när vanföreställningarna möter en tändande gnista. Om den inträffar är detta boken som förklarar varför.” Jack Werner, Sydsvenskan