Bokdagar i Dalslands och Forum för poesi och prosas författarkväll torsdag 7 februari på Åmåls stadshotell:

Johanna Frid och Maciej Zaremba!
Entré 100:- (för medlemmar i Dalslands Litteraturförening 60:-). Mellan kl 18–19 serveras en soppmåltid på Åmåls stadshotell för 75:-.
Ej förköp, kontant eller swish i entré, begränsat antal platser!
Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, Författarcentrum Väst, Åmåls kommun och Åmåls stadshotell, med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för eventuella ändringar.

Johanna Frid debuterade 2017, tillsammans med Gordana Spasic, med diktsamlingen Familieepos. Den nominerades till Katapultpriset och Sveriges Radios lyrikpris.

Hennes nya bok, Nora eller Brinn Oslo Brinn, är en autofiktiv och svart humoristisk roman, där hon med skarp blick undersöker två av vår tids stora kvinnosjukdomar: Instagram och endometrios.

Den har fått strålande recensioner och länge legat överst på Dagens Nyheters kritikerlista. Hon är även nominerad till DN:s kulturpris 2019, med motiveringen: ”Om du står i ett hål, sluta gräv”, lyder ett råd till berättarjaget i Nora eller Brinn Oslo brinn. Johanna Frid har i stället fortsatt gräva i de mörkaste av känslor och kroppsliga tillstånd. Att hon dessutom gjort det med stilistisk finess och dråplig humor gör hennes roman till årets mest glädjande grävjobb.”

Maciej Zaremba är journalist och författare. Från 1990 är han medarbetare i Dagens Nyheter. Hans mycket uppmärksammade reportage om tvångssteriliseringar, skolan, den svenska skogen och den sjuka vården har alla resulterat i böcker.

I sin nya bok Huset med de två tornen berättar han om uppväxten i det kommunistiska Polen, om hur hans liv kastades om abrupt hösten 1968. Hur han fick reda på att hans mor var judinna och att de måste fly landet och hur dem kom till Sverige. Han skildrar hur han måste omvärdera sin barndom, om hemligheter, inkapslad ångest, polsk mellankrigstid och dess antisemitism.

Han fick Stora Journalistpriset 2006, Publicistklubbens guldpenna 2010 och bär sedan 2012 Officerskorset av republiken Polens förtjänstorden.