Vi är glada och stolta över att som andra författarpar kunna hälsa Augustnominerade Jens Liljestrand och hyllade Helena von Zweigbergk välkomna till Bokdagarna 25-27 juli 2019! 

Helena von Zweigbergk är en av Sveriges mest lästa och omtyckta författare och har framträtt vid flera av Bokdagar i Dalslands festivalsomrar och författarkvällar tidigare. von Zweigbergk är författare, journalist och programledare. Hon inledde sitt skönlitterära författarskap med en deckarserie om den kvinnliga fängelseprästen Ingrid Carlberg. Den första boken i serien, Det Gud inte såg (2001), blev en stor succé och såldes till flera länder. Med Ur vulkanens mun (2008) fick hon ett brett genomslag hos både läsare och kritiker. Helena von Zweigbergk har fått stor uppmärksamhet för radioprogrammet Oförnuft och känsla och har dessutom vunnit På spåret tillsammans med författarkollegan Göran Everdahl.

Foto: Thron Ullberg

Hon är aktuell med två böcker:

Romanen Totalskada handlar om Agneta och Xavier som levt i ett långt äktenskap. I takt med tiden och att barnen lämnat hemmet är det som om avståndet dem emellan successivt ökar. Ett outtalat tomrum som ingen av dem riktigt vet hur de ska fylla. Grälen och striderna är över. Saker och ting får passera. De har ju ett bra liv, en tillvaro fylld av trygga vanor, och de har utvecklat en ömsesidig tolerans. Men kanske har detta ett pris? För där finns också en bräcklighet mellan dem, som kan bli till en spricka som kan gå på djupet och orsaka stor skada. 

Boken har hyllats av kritikerna. Göteborgs-Postens recensent skrev: ”Helena von Zweigbergk är mästerlig på att teckna relationers sammanbrott med små, nästan osynliga medel.”

”Subtilt och känsligt speglar hon trosvisshetens osynliga men verksamma kraft”, menade Aftonbladet.

Dagens Nyheter skrev att Helena von Zweigbergk ”med mild spanarblick och effektiv bladvändarröst har beskrivit våra ickeliv. Och ickejag.”

”Helena von Zweigbergk har absolut gehör för det mänskliga samspelet och lyckas med en mästerlig penna fånga både det osagda och det ambivalenta”, tyckte Tidningen Vi. ”Personskildringarna är nyanserade och trovärdiga från första stund, inte heller räds von Zweigbergk att stanna upp i tunga känslor som andra författare nervöst hastar förbi.”

”Helena von Zweigbergk har i en rad romaner visat sin förmåga att skildra relationer. I Totalskada är hon bättre än någonsin”, skrev Norrtelje Tidning.

I fackboken Grejen med saker, som ges ut våren 2019, undersöker hon tillsammans med konstnären Cilla Ramnek och fotografen Pia Ulin vårt förhållande till saker. Ur ett mycket personligt perspektiv frågar sig von Zweigbergk vad vi vill med våra saker. Varför känns de så viktiga att skaffa? Kan de vara besjälade? Hon vänder ut och in på sitt hem och alla dess prylar, reflekterar över vad de kommunicerar, hur de är laddade med historia men också med känslor som skam och tröst. Ramnek och Ulin får fria händer i hennes hem. Enskilda saker plockas fram, föremål grupperas om och berättar helt plötsligt något annat. Det liknar en arkeologisk utgrävning som säger mycket om vår tid, våra sociala behov och samlarimpulser. Det handlar om att omvärdera och hålla sitt seende aktivt. Om behovet av att ibland byta scenografi och hur en leksakstax kan bli ett tecken på faderlig kärlek.

 

Jens Liljestrand är kulturskribent, kritiker och författare. Han är Sveriges största auktoritet på Vilhelm Moberg, och disputerade 2009 med avhandlingen Mobergland: personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie. Sedan 2013 är han biträdande kulturchef på Expressen. Även Liljestrand har framträtt tidigare på Bokdagar i Dalsland.

Han debuterade som författare 2003 med reportageboken Made in Pride. 2004 gav han ut ytterligare en reportagebok, Vi äro svenska scouter vi, ett porträtt av medelklassens barn och de olika ambitioner som fostrar dem. Hans skönlitterära debut ägde rum 2008 med novellsamlingen Paris–Dakar. Den följdes 2011 av Adonis, uppbyggd kring medlemmarna i en sångargrupp från Lund.

Han tilldelades 2008 Tidningen Vi:s litteraturpris; med motiveringen ”för sina hjärtskärande och överraskande berättelser, där han med osviklig språklig precision och grym humor gestaltar den nutida svenske mannens vilsenhet”.

Foto: Fredrik Hjerling

Mannen i skogen – en biografi över Vilhelm Moberg, som kom i höstas, blev kritikerrosad. ”Jens Liljestrand är först med att skriva en biografi om den kraftfulle mannen Vilhelm Moberg och hans verk. Först och kanske också sist. Han har nämligen skridit till verket med hög ambition att få med och belysa allt, att det är svårt att föreställa sig vad som finns att tillägga. Inget slarvas över, skönmålas eller förtigs. … Och Liljestrand kan berätta. Det är ett epos till levnadsteckning med biografiska läsningar av litteraturen.” skrev Aftonbladet.

Göteborgs-Postens recensent förmedlade: ”Detta är något, liksom mycket annat, som jag lär mig i förbifarten när jag läser Liljestrands kunskapsdigra och stilistiskt briljanta biografi över nationalikonen Vilhelm Moberg. Det finns knappast särskilt mycket att tillägga.”

Boken nominerades även till Augustpriset i den facklitterära klassen.

I januari presenterar vi ytterligare två av sommarens författare. Tidigare tillkännagivna medverkande till sommarens Bokdagar är: Malou von Sivers, Fatemeh Khavari och Annie Hellquist. Fullständigt program presenteras på Bokdagar i Dalslands hemsida bokdagaridalsland.se i slutet av maj, då det också kommer att gå att börja boka biljetter till evenemanget.