Foto: Maria Salem

Dalslands Litteraturförenings antologi ”Nya Röster”, med noveller och dikter skrivna på svenska av nyanlända unga kvinnor från Syrien, har väckt stort intresse i TV, radio och tidningar över hela landet. Den har fått många lovord och flera hyllande recensioner – bland annat i Svenska Dagbladet, som skrev att boken har ”hög angelägenhetsgrad” och att ”alla berättelser i den här antologin är starka”. Boken är resultatet av en skrivkurs som hölls mellan augusti 2016 och maj 2017 i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål. Antologin släpptes på Bokdagar i Dalslands litteraturdagar i slutet av juli 2017 i ett fullsatt Kulturmagasin i Åmål, där antologiförfattarna Rawan Alzoabi, Latifah Chehab, Nour Chehab, Lama Jaber, Sara Mahrat, Sara Madwar, Fatima Salem och Maria Salem framträdde och läste ur boken. Redan första dagen hade boken sålt i över hundra exemplar och intresset för den har varit fortsatt stort och efter bara fyra månader var bokens 800 exemplar slutsålda.

På Bokmässan i Göteborg 2018 har Bokdagars verksamhetsledare Victor Estby tillsammans med Fatima Salem och Rawan Alzoabi lanserat e-boksversionen av antologin i Dalslandsmontern och Studieförbundet Vuxenskolans monter. 

Foto: Maria Salem

– Det är glädjande att boken återigen finns tillgänglig, inte minst eftersom den fortsätter vara efterfrågad, säger Victor Estby, tillika kursledare och bokens redaktör. Det är så roligt för de unga, begåvade antologiförfattarna – de har kämpat så hårt och det är också glädjande att projektet gett Åmål och Dalsland så mycket uppmärksamhet. Äventyret fortsätter!

Litteraturföreningen tittar på om det även går att göra en ljudboksversion av antologin.   

Här exempelvis kan man skaffa ”Nya Röster” som e-bok: Bokon, Bokus, Adlibris.