Bokdagar i Dalsland startade i Håverud 2000 och var länge verksamt med sina evenemang på olika platser i Dalsland. Men de senaste fem åren har det mesta skett i Åmål. Skälet till det är att verksamheten till största delen drivits ideellt och att man inte mäktat med mer än att utveckla själva arrangemangen. Dock har viljan varit stark i föreningen och styrelsen och hos publiken att Bokdagar ska vara verksamt även i övriga landskapet.
Vilket nu är på gång.

Bokdagar i Mellerud – Melleruds kulturchef Claes-Göran Jansson, Kulturbruket på Dals kultursamordnare Katarina Kjörling, Bokdagars Anita K Alexanderson och Victor Estby. Foto Victor Estby

I mars 2017 anställdes Victor Estby som verksamhetsledare och han uppfattade att frågan om representation och spridandet av god litteratur i hela Dalsland var en av de viktigaste frågorna på hans bord. När han väl kommit in i jobbet bad han om möten med kulturcheferna i Mellerud och Bengtsfors och med Kulturbruket på Dal. Och i somras blev mötena av och diskussioner om hur man skulle kunna samarbeta. I vår prövar Bokdagar i Dalsland att i samarbete med kommunerna och i Mellerud Kulturbruket att hålla varsin författarkväll, 7 mars i Mellerud, då Arne Dahl och Sara Beischer framträder på Dalslands Konstmuseum i Upperud och 9 maj, när Maria ”Vildhjärta” Westerberg och en författare till, som inte är klar än, framträder i Bengtsfors.

Bokdagar i Bengtsfors – Victor Estby och Bengtsfors kulturchef Sara Vogel-Rödin Foto Victor Estby

I Åmål samarbetar Bokdagar i Dalsland vid sina evenemang med Åmåls Bokhandel, som ställer upp med bokinköp av de gästande författarnas böcker och med signeringsbord. Bokdagar i Dalsland har inlett samarbete med samma upplägg med Melleruds bokhandel och Bengtsfors bokhandel.

Därutöver har Melleruds kommun beställt ett bokskåp av Bokdagar i Dalsland och Bengtsfors fem stycken. De planeras att sättas upp under våren 2019.

En smygstart för samarbetet med Bengtsfors kommun sker redan i kommande veckan, tisdag den 30 oktober, när Bokdagar i Dalsland arrangerar ett författarbesök på Bengtsfors bibliotek klockan 11. Det med anledning av att Bengtsfors kommun håller sitt första höstlovsprogram någonsin för barn och ungdomar. Det blir en teckna fantasy-workshop med Augustnominerade Peter Bergting.