16 augusti far Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby och Nordenansvariga Anita K Alexanderson till Island för att bevista en stor kulturfestival i Reykjavik och för ett möte på Islands Författarförbund, Gunnarshus. Med på mötet finns bland andra representanter för isländska Författarförbundet, Reykjaviks Litteraturfestival, Nordens hus, Reykjaviks Litteraturstad, UNESCO, Lars Nordström från Västra Götalandsregionens presidium och svenska ambassadören på Island, Håkan Juholt – som även kommer att vara värd för en mottagning på ambassaden efteråt.


Victor Estby och Anita K Alexanderson framför Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus.

– Vi har ju en nordisk utgångspunkt för alla våra evenemang sedan många år tillbaka, säger Victor Estby. Vi har ett Nordiskt Litteraturhus med ett nordiskt bibliotek och vi har en nordisk novelldag årligen och på våra Bokdagar och författarkvällar har vi ofta med minst en nordisk författare. Många svenska läsare har fått en större kunskap och ett större intresse för nordisk litteratur genom våra evenemang. I år hade vi extra nordiskt tema på våra Barnens Bokdagar. Vårt Islandsbesök är en utveckling av allt det här.
– Vi vill locka fler isländska författare till våra evenemang och till vår stipendiatverksamhet, som vi driver i samarbete med AIR Litteratur Västra Götaland, säger Anita K Alexanderson. Men vi vill också göra Bokdagars verksamhet, Åmål och Dalsland mer känt på Island och skapa ett ännu större intresse för isländsk litteratur i Sverige.

Värd för besöket i Reykjavik är isländska författaren David Stefansson, en av de hittills tre isländska författare som varit stipendiater i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål sedan 2016. Idén till resan och det utökade samarbetet föddes under hans stipendiatvistelse, under vilken han skrev färdigt sin kommande bok. Stefansson har suttit i styrelsen för isländska författarförbundet och har många kontakter i litterära kretsar på Island.
Med på mötet finns även en av Islands största författare, Einar Mar Gudmundsson, som gästat Bokdagars evenemang i Åmål flera gånger.