Årets Barnens Bokdagar bjuder på ett maffigare – och mer nordiskt – program än någonsin! Med fantastiska författare – ständigt efterfrågade Pia Hagmar, norska populära författaren Linde Hagerup och nordiska trion Kalle Güettler, Rakel Helmsdal och Áslaug Jónsdóttir, som skapat de populära Monsterböckerna. Vi dukar också upp två föreställningar med Arabiska teatern – som för första gången, på vår förfrågan, gestaltar nordiska sagor på arabiska. Sist, men inte minst: Teater Twiga som gästar oss med föreställningen ”Mamma Mu & Kråkan – Är du min vän?” Och som vanligt är hela programmet alldeles gratis!

Foto: Bengt Öberg

Pia Hagmar har gett ut närmare 100 böcker sedan debuten 1991. Bland andra populära serien Dalslandsdeckarna. Med charm och insikt fångar hon läsaren och skapar igenkänning och närhet. Det syns på boktopplistorna, men är också något hon själv märker när hon är ute i skolorna och berättar hur det är att skriva. Hon har bott i Dalsland i 25 år, besökt Barnens Bokdagar flera gånger. Alltid lika uppskattad!

Foto: Observatoriet

Linde Hagerup är en av Norges mest eftertraktade barnboksförfattare. Sjutton år gammal kom hon in på Skrivekunstakademiet i Bergen som en av de yngsta någonsin. Hon debuterade 1999 med den kritikerrosade korttextsamlingen Og det skal vare så lenge. 2007 kom romanen Ikke sant, också den fick strålande mottagande. Boken såldes till Nederländerna. Året därpå debuterade hon som barnboksförfattare med diktsamlingen Verdens største gorilla og andre rim, som belönades med Kirke- og kulturdepartementets illustrasjonspris. Hon slutförde 2011 ungdomstrilogin om Billie och vännerna med romanen Var det det det var. 2016 kom En bror for mye, hennes åttonde bok, som tar sig an fosterhemsproblematik ur ett barns perspektiv. Boken har fått fina recensioner.

Bild: Áslaug Jónsdóttir

Kalle Güettler debuterade skönlitterärt med tonårsromanen Drömmen 1990. Har sedan dess gett ut ytterligare ett 25-tal barn- och ungdomsböcker, ett par böcker för äldre ungdomar och vuxna och 11 skolböcker.

Rakel Helmsdal, färöisk författare och konstnär. Skrivit nästan tjugo böcker och mottagit många priser och har nominerats till ALMA-priset tre gånger. Har även arbetat en hel del med marionetteater.

Áslaug Jónsdóttir, isländsk författare, illustratör och dramatiker. Debuterade som författare 1990, gett ut en lång rad böcker och fått många priser. Har nominerats till ALMA-priset fyra gånger.

Monster i knipa är en del av en bokserie som är ett samarbete mellan Sverige, Island och Färöarna. Skrímsli i vanda (isländska titeln av Monster i knipa) vann som första bilderbok någonsin det isländska barn- och ungdomslitteraturpriset. Priset motsvarar svenska Augustpriset. Böckerna om Monster har även nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomspris.

Arabiska Teatern är den enda professionella arabisktalande teatergruppen i Europa. Den gör scenkonst för den arabisktalande publikens behov att möta kultur och teater på sitt modersmål. 2017 spelade teatern mer än 100 föreställningar på 70 orter. Teaterns första stora produktion, Den lille prinsen, turnerade med Riksteatern under hösten. Teaterns skådespelare Mustafa Aldarwish från Syrien framför dockteater och berättelser på arabiska. På Barnens Bokdagar gestaltar han för första gången någonsin klassiska sagor av HC Andersen. För alla åldrar.

Teater Twiga visar hur Mamma Mu och Kråkan träffades och blev vänner – för det är väl vänner de är? Kan man vara vän med någon som är så olik en själv? Vad är att ha en vän och att vara en? Mamma Mu och Kråkan – Är du min vän? är en musikteaterföreställning om vänskap med sånger att sjunga med i. Manus baserat på Jujja och Thomas Wieslanders texter. Det här är teaterns tredje föreställning om Mamma Mu och Kråkan. För alla åldrar. Skådespelare Jenny Normark Momquist och Carina Sandqvist.