Söndagen den 6 maj är det dags för Bokdagar i Dalslands bidrag till Åmåls 375-årsjubileum. Idén är förstås Anita K Alexandersons: En spännande färd genom gränslandet Dalslands och Åmåls litterära nära fyrahundraåriga historia.

Hur kom vi hit? Hur har Sverige och Norge påverkat våra trakter litterärt, berättarmässigt, språkligt? På Sagabion klockan 14 får vi  hjälp av litteraturkunniga från båda sidor av gränsen – Arne Melberg, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Oslo Universitet och Anna Forssberg, docent i litteraturvetenskap vid Karlstads Universitet – att få inblickar och djupare kunskaper om det.

Vart är vi på väg? Efter en paus med något att dricka och något att tugga på hos intilliggande Restaurang Kupén bjuds publiken in till ett panelsamtal där vi ska få titta in i framtiden. Hur ser litteraturen i Dalsland och den övriga svenska landsbygden och gränstrakterna mellan Sverige och Norge och övriga Norden ut hundra år framåt i tiden? Det undersöker vi med hjälp av de båda litteraturvetarna, Åmålsförfattaren och illustratören Peter Bergting, en av våra riksbekanta Nya Röster-författare, Lama Jaber, författaren, översättaren samt tidigare prisade redaktören för tidskriften Provins Helena Fagertun, Värmlandsbaserade författaren och förläggaren samt Bokdagarbekante Bengt Berg och författaren Daniel Åberg, författare och journalist, granskare av litteraturbranschen ur ett digitalt och tekniskt perspektiv, som gett ut en följetongsroman på Storytel Original och är vice ordförande i Norrländska Litteratursällskapet.

Moderator för eftermiddagens evenemang är Stefan Eklund, chefredaktör för Borås Tidning.