Dalslands Litteraturförenings antologi ”Nya Röster”, med noveller och dikter skrivna på svenska av nyanlända unga kvinnor från Syrien, har väckt stort intresse i TV, radio och tidningar över hela landet. Den har fått många lovord och flera hyllande recensioner – bland annat i Svenska Dagbladet, som skrev att boken har ”hög angelägenhetsgrad” och att ”alla berättelser i den här antologin är starka”. Boken är resultatet av en skrivkurs som hölls mellan augusti 2016 och maj 2017 i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål. Antologin släpptes på Bokdagar i Dalslands litteraturdagar i slutet av juli i ett fullsatt Kulturmagasin i Åmål, där antologiförfattarna Rawan Alzoabi, Latifah Chehab, Nour Chehab, Lama Jaber, Sara Mahrat, Sara Madwar, Fatima Salem och Maria Salem framträdde och läste ur boken. Redan första dagen hade boken sålt i över hundra exemplar och intresset för den har varit fortsatt stort och nu, efter bara fyra månader, är bokens 800 exemplar slutsålda.

– Det är lika trevligt som chockartat, säger bokens redaktör Victor Estby, tillika kursledare och huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland. Även om jag som erfaren författare, bokredaktör och journalist kunde se att texterna hade höga litterära kvaliteter och att kursen och boken hade klart nyhetsvärde hade jag förstås aldrig vågat tro eller hoppas på det här resultatet. Det är så roligt för de unga, begåvade antologiförfattarna – de har kämpat så hårt och det är också glädjande att projektet gett Åmål och Dalsland så mycket uppmärksamhet.

Litteraturföreningen planerar inte att trycka någon ny upplaga, utan tittar på om det går att göra boken tillgänglig i andra format.   

Nya Röster-antologiförfattarna Sara Madwar, Lama Jaber, Latifah Chehab, Fatima Salem och Maria Salem tillsammans med initiativtagaren till projektet, Anita K Alexanderson, efter att ha presenterat den färdiga boken för Åmåls kommunstyrelse i september.