Bokdagar i Dalsland 28-29 juli 2017

 

I sommar är det dags för den 17:e upplagan av Bokdagar i Dalsland. Årets lista består av spännande och aktuella författare, där några besöker oss för första gången och andra kommer på kärt återbesök. Gemensam nämnare för alla är, som vanligt, hög kvalitet!

Förutom författarframträdanden inne i Kulturmagasinet bjuds det på aktiviteter på Litteraturtorget utanför med Åmåls Bokhandel, där författarna signerar sina böcker. I Tösse Bokcafé kan du äta och fika. Dalslands Litteraturförening har sitt Bokbord och säljer begagnade böcker och Åmåls bibliotek finns på plats.

Vi följer upp förra årets succé och besöksrekord på Barnens Bokdagar med aktiviteter för barnen med fri entré. Det framgångsrika högläsningsprojektet Allas Barnbarn har lässtunder, författaren Bengt-Erik Engholm berättar om sin nyutkomna faktabok Riktiga vikingar och Clownen Manne kommer på besök med föreställningen Äntligen här!, vi har tipspromenad med Astrid Lindgren-tema med prisutdelning, barnen får pröva att sjunga i mikrofon, sångerskan Ulla Olsson bjuder in att sjunga med i välkända och nya sånger. Åmåls bibliotek finns med och hos dem kan du pyssla och göra ditt eget bokstavsarmband.

Fri entré är det även till utdelningen av Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2017, som tilldelas kosntnären och svampkonsulenten Liza Johansson, samt invigningen av Bokdagarna som i år sköts av Anita K Alexanderson, som vid Bokdagarna officiellt lämnar över huvudansvaret till Victor Estby. Också det boksläppet av Dalslands Litteraturförenings skrivprojekt för unga, nyanlända kvinnor, Nya Rösters, antologi är det fritt inträde till.

Biljettförsäljning startar 21 juni och finns här på vår hemsida.  


Liza Johansson tilldelas Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2017

Juryns motivering: ”Liza Johansson är svampkonsulent och konstnär, med skogen som sin stora inspirationskälla. Hon har länge experimenterat med att använda svampar i sitt konstnärliga arbete och i sin bok släpper hon loss sin passion och experimentlusta och delar med sig av sin unika yrkeskunskap. Resultatet är en vacker, kunskapsrik och fängslande bok om ett ämne som lockar till eget experimenterande och nya, berikade och fördjupade svamputflykter.”


Majgull Axelsson, Författare

Hon började som journalist och i början av sitt författarskap skrev hon om barnprostitution och om fattigdomen i Sverige. Debuterade med Långt borta från Nifelheim 1994 och slog igenom med Aprilhäxan som belönades med Augustpriset 1997. Många romaner och priser har det blivit sedan dess och hon har översatts till 23 språk. Hennes senaste roman Mitt liv och ditt kom i våras och handlar bland annat om vad man gjorde med ”de sinnesslöa” på 40- och 50-talet. Hon har under hela sitt författarskap gett röst åt de svaga och utsatta. Hennes romaner handlar ofta om det mänskliga psyket och om hur vi formas av relationen till våra föräldrar.


Daniel Boyacioglu, Författare, artist, brandman

Två gånger har han vunnit SM i Poetry Slam. Sedan dess har han skivdebuterat, gett ut flera diktsamlingar, ett läromedel i poesi, flera skivalbum radiopjäser och scenproduktioner (Riksteatern och Dramaten). Har också, 2013, skådespelat på Dramaten i I väntan på Godot. 2010 skrev han libretto till en opera, Triumf och tragedi, som han också medverkade i. På Sveriges Radio P3 har han gjort flera program. 2013 deltog han i Mando Diaos konsertturné med tolkningar av Frödings poesi. Han läste egna dikter mellan låtarna. Samma år gick han också en intensivutbildning till brandman, som han nu arbetar som. Diktsamlingen Allt om eld kom 2016. Han konfronteras här med en omöjlig kärlek: hemlandet som inte riktigt vill bli ett hemland. Rotlösheten är den röda tråd som löper genom boken. Vad är hem? Är det soffan, är det språket, är det poesin eller är det kärleken? ”Jag kommer alltid vara en halv poet, en halv brandman, en halv svensk.”


Lo Dagerman, Skolkurator, författare

Dotter till Stig Dagerman och Anita Björk. I över trettio år har hon bott och arbetat i USA. Utbildad i kollektivtrafikplanering och psykologi har hon arbetat som skolkurator i Washington D.C. Hon är gift med en man från Sydafrika där hon tillbringar flera månader varje år. Arbetar då med ett förskoleprojekt i en kåkstad i Kapstaden. Hon driver många olika projekt för att göra Stig Dagermans författarskap bättre känt i USA. Till exempel genom en engelskspråkig hemsida om hans liv och verk. Tillsammans med sin son har hon gjort kortfilmen Vårt behov av tröst, 2011. Den bygger på Stig Dagermans sista självbiografiska essä och är inspelad i hans skrivrum i Enebyberg. Texten läses av Stellan Skarsgård. I vintras kom boken Skuggorna vi bär, som hon skrivit tillsammans med Nancy Pick. De har försökt att hitta förlagan till en kvinna som finns i Stig Dagermans pjäs Skuggan av Mart. Boken är fylld av detaljer ur hans privata och professionella liv. Hon försöker också komma närmare sin pappa (han tog sitt liv innan hon fyllt tre år).


Augustin Erba, Journalist, radioproducent, författare

Har arbetat på TV, Sveriges Radio och skrivit för DN. Medverkat i antologierna Uppdrag: Pappa och Uppdrag: Familj. Var en av undertecknarna till Pappamanifestet som ifrågasatte varför män skaffade barn – om de inte valde att tillbringa tid med dem. 2009 kom hans debutroman Ensamhetens broar. Nästa roman kom 2015, Blodsbunden. För den tilldelades han De Nios pris. I romanen får man följa Amadeus från barn till vuxen. Han tar upp frågor om familj, arv och frihet. Trots tunga ämnen som förtryckande föräldrar, fattigdom, mobbning, segregering, sorg och såriga kärleksrelationer är den en läsupplevelse utan hämndlystnad eller hat, som stannar länge i minnet. 2017 medverkar han i Novellix-samlingen Grannar med novellen Hiwa.


David Ericsson, Författare, journalist, långtradarchaufför

Debuterade 1999 med novellsamlingen Truck Stop, där han blickar ut över dåtidens Sverige. Därefter har han skrivit flera romaner, bland andra Svart marmor 2010. Han har skrivit otaliga krönikor och reportage i Transportarbetaren, DN och LO-tidningen. Flera stipendier har gjort det möjligt för honom att periodvis skriva på heltid. 2008 fick han LO:s kulturpris. Det är också tack vare honom som det finns ljudböcker på ett antal vägkrogar, ett slags arbetsplatsbibliotek för lastbilschaufförer. Hans senaste novellsamling, Vad skulle vi göra om vi inte var rädda?, kom 2015. I den möter vi en brokig skara människor från olika håll i Europa och vi får uppleva en alldeles speciell natt i Venedig. Ett återkommande tema i hans böcker är att spännande och ibland rätt otäcka saker händer helt vanliga människor. Han skildrar individer av kött och blod vilket gör att hans arbetsplatsberättelser känns relevanta, oavsett vad man själv arbetar med.


Geir Gulliksen, Författare, förläggare

Debuterade 1986 och har sedan dess skrivit över 20 böcker. Det har blivit både poesi, essäer, romaner, barnböcker och även dramatik. Sedan 2000 är han också förläggare på bokförlaget Oktober. Dikten Alt dette skall begynna en gang til blev utsedd till ”Årets beste dikt” av NRK:s jury och lyssnare 2005. På svenska finns bara två böcker av honom. En diktsamling, Vuxna dikter, kom 2001 och romanen Berättelse om ett äktenskap kom förra året. Den har hyllats på kultursidor både i Norge och i Sverige och blivit en litterär snackis. Den blev också nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Boken handlar om skilsmässor, sex och svartsjuka, om uppbrottets smärtsamhet och om vad kärlek egentligen är. Det är mannen som berättar. Han blir lämnad efter att ha varit den som skött hushållet och haft hand om barnen medan hustrun har förvärvsarbetat. Frågan han ställer är: hur ser jämställd kärlek ut? Det här är en bok man vill prata med andra om, kanske i en bokcirkel?


Anneli Jordahl, Författare, journalist

Hon är litteraturkritiker ibland annat Aftonbladet samt föreläsare i klass- och genusfrågor, svensk arbetarlitteratur och samtidsprosa. 2003 kom debattboken Klass – är du fin nog? och 2009 hennes skönlitterära debut Jag skulle vara din hund (om jag bara fick vara i din närhet), som handlar om Ellen Key. Hon har medverkat i en rad antologier i olika ämnen, till exempel popmusik, sextiotalet och om svensk konst 1910-1945. Har fått en rad priser, senast i år Ivar Lo-priset. Hennes senaste bok, Som hundarna i Lafayette Park, kom 2016. Den är både en sorgesång och en kampsång. Klass är ett genomgående tema i hennes verk som ofta handlar om klassresenärer, men de två senaste romanerna skildrar snarare den uteblivna klassresan.


Stefan Lindberg, Författare, översättare

Debuterade 1999 med novellsamlingen Tusen nålar. Sedan dess har han publicerat flera romaner och ytterligare en novellsamling. Romanen Du vet väl om att du är värdefull kom 2014 och blev mycket uppmärksammad. ”En enda mening kan rymma ett universum” enligt en recensent. Han har fått flera priser, exempelvis Lubbe Nordströms och varit nominerad till Tidningen Vi:s litteraturpris. Han skriver också dramatik, till exempel Palme dör innan paus och Lavv. Den senare har satts upp flera gånger, även utomlands, i Polen och Slovakien. 2016 kom hans senaste roman Nätterna på Mon Chéri. Den kretsar runt 33-åringen, som var en av de misstänkta för mordet på Olof Palme. Romanen är både thriller, essä och dokumentärroman. Här blandas verklighet och fiktion. Han är noggrann med att påpeka att boken är en roman och att alla medverkande karaktärer är påhittade. Även denna bok blev nominerad till Tidningen Vi:s litteraturpris och till Sveriges Radios Romanpris.


Viveca Lärn, Författare, journalist

Började som journalist på GP, GT, Aftonbladet. och SVT. Hon debuterade 1975 som barnboksförfattare och sedan 1983 är hon författare på heltid. Har skrivit över 40 barnböcker och flera av dem har översatts till andra språk. På 1990-talet gav hon ut flera vuxenromaner av vilka några dramatiserades av Carin Mannheimer och sändes i TV, Saltön. Fjärde säsongen börjar sändas i augusti i år. Hon har även skrivit sångtexter. Har tilldelats en rad litterära utmärkelser, till exempel Astrid Lindgrenpriset och 2016 Piratenpriset. Samma år utkom Halta hönans hotell, den sista boken i serien om Saltön. Liksom i den förra boken, Södra vägen, låter hon här karaktärerna från de två senaste romanserierna mötas. Hon säger själv att det ”är det bästa jag skrivit” och hon utlovar ”ett sjuhelvetes slut” för alla karaktärer.


Marianne Rundström, Journalist, programledare, föreläsare, författare

Har arbetat på Sveriges Radio, bland annat Dagens Eko. gick över till TV och är sedan 1996 programledare för Gomorron Sverige. Hon har även varit programledare för valvakan 2002 tillsammans med Claes Elfsberg, för USA:s presidentval 2004, partiledardebatten i valet 2006. Under en tid var hon en av programledarna för Agenda. Hon uppfattade, liksom flera erfarna SVT-medarbetare, att de stora projekten gick till de yngre på SVT. 2016 gav hon ut boken Passé – de ofrivilliga pensionärerna, där hon bland annat tar upp att det saknas jämställdhet i Sverige när det kommer till ålder. Hon lyfter fram sitt privata perspektiv till en allmän diskussion om åldersdiskriminering, ålderism kallar hon det. Hon tittar på den forskning som finns på området och jämför med andra länder. Efter att ha arbetat på TV i 22 år lämnade hon in sin avskedsansökan i våras. ”Jag har sagt upp mig idag för att jag inte upplever att kunskap och erfarenhet värdesätts på SVT, det är ungdomligt som gäller”. Hon ska göra morgonprogram fram till midsommar och två program från Almedalen, sedan lämnar hon SVT. Hon har ett eget företag, som hon nu ska ”fylla med roliga grejer”.


Elisabeth Svalin Gunnarsson, Författare, fotograf, kulturvetare

Har arbetat både som frilansare och som anställd på bland annat Riksförbundet Svensk Trädgård, Skansen, Riksantikvarieämbetet och Svenska kyrkan. Hon skriver böcker om kulturhistoria och trädgård som: I trädgårdsmästarens spår och Blommor. Som fotograf har hon lämnat bidrag till många andras böcker och hon håller föredrag om kultur, arkitektur och trädgård. Dessutom anordnar hon resor till bland annat Storbritannien och är ciceron på såväl trädgårdsresor som historiska resor. I sommar kan man följa med till Oxford och lära sig mer om Shakespeare, eller lite senare om Arts and Crafts. Hennes senaste böcker är: I min trädgård vill jag vara Karin och Dahlior. Den förra är en berättelse om trädgården som Karin Larsson skapade i Sundborn. Vad inspirerade henne? Hur användes den? Hur kan vi inspireras av den? Men här finns också växtfakta, odlingstips och skötselråd. I Dahlior får du såväl blommans historia som odlingstips och skötselråd. Båda böckerna kom i år. Några omdömen som återkommer om hennes böcker: ”Njutningsläsning” och ”Folkbildning när den är som bäst.”


Nya Röster är Dalslands Litteraturförenings nya skrivprojekt för unga, nyanlända kvinnor från Syrien och Palestina, som pågått läsåret 2016-2017. Varannan lördag har de tolv kursdeltagarna samlats tillsammans med projektledaren Victor Estby och läst, skrivit, diskuterat och högläst på svenska. Åtta av kvinnorna: Rawan Alzoabi, Latifah Chehab, Nour Chehab, Lama Jaber, Sara Mahrat, Sara Madwar, Fatima Salem och Maria Salem har lyckats bli färdiga med litterära texter på det nya, aviga svenska språket som hållit för publicering i boken, som också heter Nya Röster. Den 208-sidiga boken släpps under sommarens Bokdagar i Dalsland och då finns kursdeltagarna och kursledaren på scenen och presenterar boken och ger publiken smakprov ur den. Så här skriver författaren Susanna Alakoski om boken: ”Händer som skakar. Sorg, saknad och jasminträd. Ordens kraft en magisk matta ut i världen, men också en skildring av vårt underbara Sverige.” Givetvis kommer det gå att köpa ett signerat exemplar vid boksläppet 28 juli.


Hälsningar

Victor Estby Huvudansvarig Bokdagar i Dalsland
victor@bokdagaridalsland.se
070-347 61 74
Bokdagar i Dalsland, Kyrkogatan 14A, 662 31 Åmål

Anita K Alexanderson Nordenansvarig Bokdagar i Dalsland
anita.k.alex@bokdagaridalsland.se
070-728 73 51
Bokdagar i Dalsland, Kyrkogatan 14A, 662 31 Åmål