Bokdagar i Dalsland 29–30 juli 2016
I sommar är det dags för den 16:e upplagan av Bokdagar i Dalsland. Nu släpper vi årets författarlista! En lista bestående av spännande och aktuella författare där några besöker oss för första gången och andra kommer på kärt återbesök. Gemensam nämnare för alla – hög kvalité!

Förutom författarframträdanden inne i Kulturmagasinet bjuds det på aktiviteter på Litteraturtorget utanför med Åmåls Bokhandel, där författarna signerar sina böcker. I Tösse Bokcafé kan du äta och fika. Dalslands Litteraturförening har sitt Bokbord och säljer begagnade böcker och Åmåls bibliotek finns på plats.

I år satsar vi lite extra på Barnens Bokdagar med aktiviteter för barnen med fri entré. Abellis magiska teater kommer med sin teaterbuss och föreställningen ”Den förtrollade sparven”. Peter Bergting håller en workshop i serietecknande, vi firar Bamses 50-årsdag med tipspromenad och en speciell Bamsemeny, läser sagor och Kapten Krigge underhåller. Åmåls bibliotek finns med och hos dem kan du göra ditt eget bokstavsarmband.

Fri entré är det även till utdelningen av Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2016 som tilldelas den kände uppläsaren Torsten Wahlund, samt invigningen av Bokdagarna som i år görs av Carl Forsberg, ordförande Författarcentrum Väst.

Biljettförsäljning startar 22 juni och finns här vår hemsida,  


Torsten Wahlund tilldelas Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2016

Torsten Wahlund foto Åsa CarlssonJuryns motiveringen till priset: ”En röst vi alla känner, en läsfrämjare som sprider den goda litteraturen till oräkneliga lyssnare och en inbiten sommardalslänning – Torsten Wahlund – får Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2016. Han har förgyllt många Bokdagar i Dalsland med uppläsningar, både för vuxna och för barnen på Barnens Bokdagar. Med sina 100-tals ljudboksinläsningar når han ständigt nya grupper av läsare och skapar litteraturupplevelser i nya sammanhang.”


Johanne Hildebrandt Författare, kolumnist, journalist

JohanneHildebrandt foto Anna-LenaAhlströmJohanne Hildebrandt följde under många år krigen i Irak och Afganistan och framförallt de svenska truppernas arbete och liv i utlandstjänst. Hon har egna kolumner i Aftonbladet och SvD. 2012 blev Johanne Hildebrandt ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien. Här hemma är hon känd för sina berättelser om kvinnorna i Valhalla. Först kom Freja, Idun, Saga sedan kom Sigrid som följs i höst av Estrid. Böckerna bygger på kärlekshistorien mellan vikingatidens mest mytomspunna drottning och kung: Sigrid Storråda och Sven Tveskägg.


Ebba Witt-Brattström Professor i nordisk litteratur, författare

Ebba Witt-Brattström foto Sara Mac KeyEbba Witt-Brattström är en välkänd författare och debattör. Hon var drivande i den svenska feministrörelsen redan på 70-talet och genusinriktningen har varit tydlig i hennes författarskap. Hon har skrivit ett antal bibliografier, bl. a om Moa Martinsson och Edit Södergran. 1991 fick Ebba Witt-Brattström Moa-priset, vilket är ett av många litterära priser hon fått.

Hennes två senaste böcker har väckt stor uppmärksamhet. Den senaste, Århundradets kärlekskrig, har väckt starka känslor både i litterära kretsar och bland allmänheten.


Tove Folkesson Författare, sångerska.

Tove Folkesson foto Sofia RunarsdotterDebuterade 2014 med Kalmars jägarinnor, del ett i en trilogi med en viss självbiografisk bakgrund. Handlar om ett kaxigt tonårsgäng som tar plats och osäkrar småstaden i varje intensiv sekund. Nominerades till en rad priser, bl.a. Katapultpriset och Sveriges Radios romanpris. Del två, Sund, utkom 2015 och handlar om den smärtsamma frigörelsen. För den fick hon Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. Som ett soundtrack till den gav hon ut en EP,  Falköga. Nu skriver hon på del tre under arbetsnamnet Ölandssången. Bakom trilogin finns tanken att böckerna ska representera ett vi, ett jag och ett du.


Lennart Hagerfors Författare, litteraturvetare

Lennart Hagerfors foto Sofia RunarsdotterVäxte upp som missionärsbarn i Kongo. Har skrivit flera romaner om Afrika och fick sitt stora genombrott 1985 med Valarna i Tanganyikasjön. Han betraktar sig som en författare som ständigt är på väg och som prövar olika genrer som barn- och ungdomsböcker och dikter. Har varit litteraturkritiker i Aftonbladet och Expressen och redaktör för BLM. Har fått flera priser,  t.ex. De nios vinterpris och Karl Vennbergs pris. 2014 kom romanen Underjord. Ett porträtt av en man i djup sorg, beredd att göra vad som helst för att få återse sin dotter  som han  förlorat kontakt med.


Josefin Olevik Journalist, författare, föreläsare

Josefin Olevik foto Sofia RunarsdotterSkriver för helgbilagorna i DN och GP, är krönikör i Turist. Hon skriver om böcker, film, forspaddling och toppturer. Arbetar mycket för Fokus och har vikarierat där som bl.a.  kulturredaktör. Hon debuterade som författare med Campingland: en  berättelse om flintastek, flukthål och förtältsromantik. 2016 kom Den befriade familjen om hennes erfarenhet av att få ett barn på  egen hand. För fyra år sedan besökte hon Storkkliniken i Danmark och födde sedan sonen Abbe. Det har hon nu skrivit om. Det är alltså en fackbok där hon dokumentärt använder sin egen upplevelse och också undersöker  inseminationsdebatten i Sverige och i andra länder.


Hans Rosenfeldt Författare, skådespelare, programledare

Hans Rosenfeldt AppendixfotografiBörjade som skådespelare, blev programledare i Radio och TV, senare nöjeschef på TV. Medverkat i bl.a. På spåret och i På minuten. Manusförfattare till den flerfaldigt prisbelönade Bron. Tillsammans med Michael Hjorth har han skrivit flera kriminalromaner, senast De underkända 2015, den femte om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Serien är såld till 30 länder och såld i över 2 miljoner ex.

 

 


Mustafa Can Journalist, författare och förläsare

Mustafa Can foto Åsa CarlssonMustafa Can är välkänd för sina starka berättelser och skildringar av livet i skuggan av krig och terror. Han är också en flitig debattör och skribent. Han fängslar åhörarna på sina föreläsningar med sitt engagemang i svåra politiska frågor om krigets fasor i gränstrakterna i Norra Irak. Mustafa Can är född i Kurdistan, kom till Sverige i femårsåldern och växte upp i Skövde. Mustafa säger själv att han är från Skövde och blev 2006 utsedd till Årets Skaraborgare. F ö har han mottagit flera kända priser bl.a. Stora Journalistpriset.


Inger Edelfeldt Författare, illustratör, översättare

Inger Edelfeldt foto Gustav MårtenssonSkriver romaner, barn- och ungdomsböcker, novell- och diktsamlingar och seriealbum. Hon är en driven stilist som har läsare i alla åldrar. Hennes konstnärskap låter sig inte fångas i ett  fack. Hon gör även bokomslag och bokillustrationer, bl.a. till Tolkien. Sköra människor, andlighet, feminism är några ord som använts om innehållet i hennes romaner. I år utkom romanen Fader vår. Handlar om våra föreställningar om Gud och om längtan efter kärlek. Den är också en spännande berättelse om sanning och lögn .Hon har fått en rad priser t.ex Nils Holgersson-plaketten och Frödingstipendiet.


Helena von Zweigbergk Journalist, författare

Helena von Zweigbergk foto ÅsaCarlsson BiDHelena von Zweigbergk, har skrivit barnböcker, romaner samt en reportagebok om prostitution. Hon har recenserat film i tidningar som Dagens Nyheter och Amelia. Hon är känd från radions program Spanarna och från TV programmet På spåret. Hennes senaste böcker är romanen Än klappar hjärtan och novellen Som det ser ut som.
2015 kom hennes bok Kärleken till livet, en berättelse om artisten Marie Fredriksson och hennes liv, skriven i ett samarbete mellan författare och artist.


Negar Naseh Författare, läkare

Negar Naseh foto Åsa Carlsson BiDDebuterade 2013 med kritikerrosade Under all denna vinter. Romanen handlar om ett mor-dotter förhållande, men innehåller också en arbetsdagbok om skrivprocessen. Om denna roman berättade hon i Åmål 2014. De fördrivna hennes andra roman har nu kommit. Ett ungt par flyttar till Sicilien. De verkar både lyckade och lyckliga. Men världsläget, flyktingarna på Lampedusa, värmen och kanske  i viss mån isoleringen förändrar dem. Det är en tät roman om den sommar då deras lilla paradis börjar vittra sönder. De blir isolerade i sina liv.


Qaisar Mahmood Författare, kulturchef

Qaisar Mahmood foto Lorna BartramQaisar Mahmood kom till Sverige från Pakistan när han var sju år. Han har arbetat på en rad svenska myndigheter under åren och är nu verksam som kulturarvschef vid Riksantikvarieämbetet. Mahmood deltar flitigt i den svenska kulturdebatten. Han kom 2012 med sin första bok Jakten på svenskheten. Han reste 900 mil i Sverige på motorcykel för att söka svenskheten och den svenska identiteten. Nu har Mahmood kommit med sin andra bok Halva Liv, en berättelse om en far och en son, ett då och ett nu och tråden som löper mellan dem. Boken kom i april 2016 och har fått ett lysande mottagande.


Björn Ranelid Författare, lärare, föredragshållare

Björn Ranelid foto Christer MolanderBjörn Ranelid besökte Bokdagar i Dalsland i Håverud 2007. Sedan dess har han kommit ut med 8 romaner. Under de här åren har han etablerat ett helt nytt språk i den svenska litteraturen ”ranelidska”. Hans sätt att hantera det svenska språket är mycket speciellt och han väcker ofta starka känslor genom sin framtoning och sitt språk. Han har fått motta aggressiva påhopp som få andra samtida författare, men han är också älskad och respekterad av en stor läsekrets. Björn Ranelids senaste bok, Överbefälhavarens hemlighet kom i mars i år.


Länkar till högupplösta författarfoton och länkar till förlagens sidor finns här
och pressmeddelandet hittar du här

Hälsningar

Bente Hjelm Koordinator Bokdagar i Dalsland
bente@bokdagaridalsland.se
070-754 03 01
Bokdagar i Dalsland, Kyrkogatan 14A, 662 31 Åmål