Välkomna till nästa Författarkväll på Café XO i Åmål med författaren och journalisten Sven Olov Karlsson och serieskaparen, illustratören och barnboksförfattaren Henri Gylander torsdag 3 mars kl 19. Kom timmen innan och ät soppa, det brukar smaka fantastiskt! läs mer om författarna nedan!Författarkväll 3 mars 2016

 

Sven Olov Karlsson (text från förlagets hemsida) debuterade med Italienaren 2003, och har sedan dess givit ut ytterligare två kritikerrosade romaner, Amerikahuset och Porslinsfasaderna,som nominerades till Augustpriset 2013. Hösten 2015 är han aktuell med en första novellsamling, Västmanland.
Han har tillsammans med fotografen Philip Pereira dos Reis också gett ut två mycket uppskattade reportageböcker, Svenska ödehus (2008) och Svenska ödehus 2 (2011).
Om PORSLINSFASADERNA
»Med sin stadiga och glimrande prosa har Sven Olov Karlsson givit bygderomanen en plats i 2000-talet.«
Ur juryns motivering till Augustpriset i klassen Årets svenska skönlitterära bok

Om AMERIKAHUSET
»Karlssons västmanländska idiom är så äkta att det lyckas levandegöra ett samhälle som sedan länge är officiellt dödförklarat. Så suggestivt har ingen skrivit om lantbruksvardag sedan Nässlorna blomma
Björn af Kleen, Expressen

Om ITALIENAREN
»Det är en ömsint, vacker bok. Och rätt som det är lyfter den ur bergslagsmarken – 233.000 ljusår från Ålsvarta finner den med humor och förtvivlan sina svar på meningen med alltihop.«
Dan Jönsson, Dagens Nyheter


Nedanstående rader är hämtade från Henri Gylanders sida på Illustratörscentrums hemsida:
Henri Gylander heter jag. Serieskapare, illustratör och bilderboksmakare. Mina bilder och berättelser gestaltar oftast små människor mitt i det stora livet, fullt av mysterier som ibland måste tecknas för att synas. Sammanhangen jag tecknar kan variera från det personliga till det politiska, uttryckssätten från pedagogik till poesi.

Jag har sedan 2012 samarbetat regelbundet med Kamratposten som illustratör, och freelancat runt lite i övrigt. Mina serier har publicerats i tidningar som Galago, Dagens ETC, Sydsvenskan, Folket i bild och DN. Jag har inom Sverige släppt böckerna Leyla och Cocos, ensammast i världen (bilderbok, Vombat förlag 2013) och Livet före döden (seriebok, Kolk förlag, 2015).

Tecknandet har varit en intensiv och högst utvecklande resa för mig. Genom att i bild och text gestalta olika aspekter av den mänskliga tillvaron ställs jag inför en hel rad frågor, stora som små, som oftast känns både relevanta och engagerande. Att arbeta professionellt sporrar mig till att ständigt utmana mig själv och hitta nya lösningar.

(priser och utmärkelser:) Förstapriset i Nordiska serietävningen i Kemi 2012 Författarfondens ettåriga arbetsstipendium 2013 Nominering till Sarjakuva-Finlandia (Finlands stora pris för serieböcker) 2013


Biljettpris 60 kr 
Café XO serverar en soppmåltid mellan kl 18–19 för 79,-.
Författarframträdande fr kl 19.
Ej förköp, endast kontant betalning i entré. Begränsat antal platser.
Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Café XO med stöd från Poesi och Prosa, Författarcentrum Väst och Studieförbundet Vuxenskolan.
Med reservation för ev ändringar.