Det är en stor ära för oss att få tillkännage Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2015.
Priset, som tilldelas författarinnan Sigrid Combüchen, är en hyllning till två för oss viktiga kvinnor. 

SigridCombuchenAndreasRasmussonSigrid Combüchen debuterade 1960 med romanen Ett rumsrent sällskap. Fick sitt stora genombrott 1988 med den historiska romanen Byron. Sigrid Combüchen är hyllad och flerfaldigt prisbelönad, med bland andra Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2004, och Augustpriset för romanen Spill 2010. Nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris 1989.

 

SG-omsl-den-umbHösten 2014 kom boken Den umbärliga som handlar om författaren och utrikeskorrespondenten Ida Bäckmann. Ida växte upp i Åmål i det hus där Dalslands Litteraturförening har sina lokaler. På så vis återkom Ida till sin ungdoms stad och hus och boken släpptes här i september 2014.

Juryns motivering till priset:

Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2015 går till Sigrid Combüchen för hennes insiktsfulla, kärleksfulla och osentimentala biografi över Ida Bäckmann, Den umbärliga. Här lyfter hon ett kvinnoöde som berör oss på många plan och berikar vår litteratur genom att synliggöra en mångsidig och omstridd men orättvist bortglömd dalslandsförfattare.  Genom sin bok om Ida Bäckmann är Sigrid Combüchen själv numera ett oumbärligt inslag i Dalslands litterära liv. 

Prisutdelning fredag 31 juli ca kl 10.30 i Kulturmagasinet, Åmål i samband med invigning av årets Bokdagar i Dalsland.

Kontakt
Anita K Alexanderson
Dalslands Litteraturförening
mobil 070-728 73 51
Bokdagar i Dalsland, Kyrkogatan 14A, 662 31 Åmål

www.bokdagaridalsland.se/dalslands-litteraturforening/ 
www.dalsbank.se
Foton och information www.norstedts.se/forfattare/Alfabetiskt/C/Sigrid-Combuchen/

DL Pressmedddelande  juni 2015